“Zou je het nu niet wegleggen?”, vraagt mijn man geregeld ‘s avonds laat. Hij bedoelt dat ik nu eindelijk maar eens moet ophouden met haken. Moeilijk, want ik ben besmet met het haakvirus. En ik ben niet de enige, er zijn talloze vrouwen die aan dit virus ‘lijden’, is op internet te lezen.

Terug naar de jaren zeventig

Als tegenwicht voor het met mijn hoofd werken, vind ik het fijn om bezig te zijn met mijn handen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er ook een fase dat ik altijd bezig was met breien, naaien, haken, borduren en macrameeën.

De southbay sjaal en andere sjaalpatronen

haken

Marlies’ zelfgehaakte sjaal.

Maar er zijn verschillen met die tijd. Zo is tegenwoordig internet een belangrijke vraagbaak voor mensen die haken. Je hebt allerlei sites waar aanwijzingen worden gegeven als je begint met deze hobby, maar ook veel Facebookpagina’s. Een van de grotere Facebookpagina’s  is De southbay sjaal en andere sjaalpatronen, een groep die Anita van Vlimmeren (56) 16 mei 2014 aanmaakte. “Ik hoorde zoveel over de southbay sjaal, maar kon geen patroon vinden”, legt ze uit. “Daarom startte ik een groep op Facebook met als eerste die vraag.”

Alleen maar positief

Vanaf het begin gelden regels waar iedereen zich aan moet houden. Zo worden er alleen sjaal- en aanverwante patronen gedeeld en worden negatieve discussies geweerd. De site groeide in het begin explosief, vanwege die toeloop van leden vroeg Anita na een half jaar hulp bij het beheer van de pagina aan Carla Stok, een expert in breien. Inmiddels deelt ze die taak met nog twee anderen en telt de site meer dan 22.000 leden.

Grote sortering garens

Had je vroeger vooral ongebleekt en wit katoen, tegenwoordig kun je haken in de mooiste kleuren.

Een ander verschil met de jaren ‘70 zijn de geweldige garens die je tegenwoordig kunt kopen. Waren het toen vooral ongebleekte en witte katoen waar je bijvoorbeeld gordijntjes mee haakte, tegenwoordig heb je allerlei kleuren katoen, fraaie wollen garens en sokkenwol die mooi verlopende kleuren heeft. En mensen met een smallere beurs kunnen ook prima garens bij Wibra of Zeeman vinden.

Haken begon met eenjarig dochtertje

Een bekende garenlijn is byClaire, ontwikkelt door Claire Boeter (43). Ook zij heeft een eigen site en Facebookpagina. Claire begon 10 jaar geleden met haken voor haar toen eenjarige dochtertje. “Ik zag mooie gehaakte en gebreide kinderkleertjes hangen in dure winkels en herinnerde me dat mijn moeder vroeger prachtige truien voor me breide. Dat ga ik ook proberen, dacht ik. Via YouTube heb ik toen haken geleerd. Eigenlijk zijn het gewoon lossen, vasten en stokjes waar je mee varieert. Gaandeweg ontwierp ik mijn eigen patronen.”

Eigen garenlijn byClaire

Met haar vriendin Saskia Laan schreef ze drie haakboeken met veel sfeer en gezelligheid erin. Daarnaast stond Claire nog voor de klas. Dat veranderde toen ze tweeëneenhalf jaar geleden benaderd werd om een eigen garenlijn op te zetten. “Het eerst was er de katoen in typerende byClaire kleuren, daarna het wintergaren in een mix van katoen en polyacryl en als laatste de Sparkle met een glittertje in de kleur van het garen.”

Zelfgemaakt wordt opnieuw gewaardeerd

Inmiddels heeft Claire zelf ook nog drie haakboekjes geschreven. “Als ik door Amsterdam loop vind ik het grappig  te zien hoeveel mensen met een gehaakte sjaal lopen. Het mag weer, zelfgemaakte dingen worden opnieuw gewaardeerd”, besluit ze.

Haakverslaafd!

Ook ik haakte talloze sjaals, maar ook babydekentjes, rokjes en jurkjes voor mijn kleinkinderen en kussens. Eigenlijk ben ik niet besmet met een haakvirus, ik ben gewoon haakverslaafd!

Op de site http://www.byclaire.eu/haakpatronen/ kan je gratis patronen van byClaire vinden.

Volgende keer: Heel Holland haakt óók ‘amigurumis’

Grote foto: byClaire.eu