Wie muziek maakt, verrijkt zijn leven. Zelf speel ik al vanaf mijn dertiende in een band en ik ben er nooit mee gestopt. Drie vrienden zijn na hun vijftigste pas in een band gestapt of weer begonnen. “Ik ging er lang van uit dat ik niet goed genoeg zou zijn. Maar gelukkig heb ik mijn schroom overwonnen. Ik dacht: wat kan het mij schelen? Ik doe het gewoon!” zegt Joop, die nu elke week met veel plezier saxofoon speelt. Dus mijn advies is aan iedereen die iets met muziek heeft: begin een band, ook als je meer dan vijftig bent!

Rockschool voor senioren

En ik ben niet de enige. Sinds een jaar of 5, 6 bestaat er in Noord-Holland de Rockschool voor Senioren. Inmiddels met 4 vestigingen in Heerhugowaard, Zaandam en Amstelveen.  “2x 2 groepen van 12 mensen ’s middags en ’s avonds. En daarmee zitten we wel aan onze taks,” vertelt initiatiefneemster Judith Vonk (58). Het idee kwam voort uit een seniorenorganisatie. “Ik werkte daar samen met iemand uit de muziekwereld die 65 werd en zei ‘ik ga echt niet sjoelen of klaverjassen…’ Zo is het idee geboren.” Oorspronkelijk voor zestigers maar inmiddels melden de vijftigers zich dus ook bij de Rockschool.

Of je nu beroemd wil worden of alleen maar sociaal contact zoekt

“We stellen de groepen samen op grond van hun instelling. De een heeft net 5 maanden een drumsessie achter de rug, de ander wil beroemd worden en de volgende doet het voor sociaal contact. Net als bij gewone popgroepen gaat het weleens mis maar er zijn de afgelopen 5 jaar liefdes ontstaan en vriendschappen gegroeid. Mensen die livemuziek maken, krijgen een bánd,” constateert Judith, die samen met Monique Hendriks-Kee zorgt dat elke groep professionele begeleiding krijgt, waarmee het repertoire en de presentatie wordt doorgenomen. Daarnaast is het mogelijk masterclasses zang, gitaar en bas te volgen.

Lessen kun je volgen voor elk instrument, filmpjes genoeg op internet

Je hoeft ook niet over heel veel talent te beschikken om al muziek te kunnen maken. Als je kan tellen, kun je noten leren lezen. Misschien is het voor sommige mensen een probleem welk instrument ze moeten kiezen. Ga dan bij jezelf te rade welk instrument je mooi vindt en het meeste aanspreekt. Lessen kun je volgen voor bijna elk instrument. Op internet kun je al filmpjes vinden hoe je een nummer kan spelen.

Zingen kan altijd, in Nederland genoeg koren

En als je dan uiteindelijk een melodie uit je instrument krijgt, is het een geweldige overwinning. Zonder instrument kan ook, er zijn in Nederland genoeg koren te vinden, waarin samen muziek wordt gemaakt maar professionaliteit niet de boventoon voert. Bijna iedereen houdt van zingen en ik geloof niet dat van het bekende Fischer Chöre alle 2500 leden even zuiver zingen.

Maak muziek en vergeet alle vervelende dingen

Muziek maken verschaft mij zoveel genoegen en prikkelt mijn hersenen keer op keer. Als ik muziek aan het maken ben, vergeet ik alles. Dus ook vervelende dingen, want de muziek vereist concentratie. Als je moe bent en je gaat muziek maken verdwijnt de vermoeidheid en maakt plaats voor energie. Ik ben geen wetenschapper maar er wordt altijd beweerd dat muziek en muziek maken goed voor je hersenen is en daarmee ook goed voor je geheugen. Buiten dat brengt het ook leven en gezelligheid in de brouwerij.

Nog leuker om het anderen te laten horen…

Mijn vader was na een nachtdienst en slecht slapen niet altijd gecharmeerd van mijn gitaaroefeningen als puber. Oneindig speelde ik Gloria van Them en House of the Rising Sun van The Animals. Maar toen ik doorhad wat zijn lievelingsnummers waren, maakte ik daar handig gebruik van. Want muziek maken is al geweldig maar als je zover bent dat je het aan anderen kunt laten horen…

Rockschool organiseert naast cursussen ook optredens

De Rockschool voor Senioren organiseert naast de cursussen ook jamsessies, optredens en weekeindes (de eerstkomende is 16,17 april).  Judith Vonk: “Ik ben zelf geen muzikant maar ik vind het geweldig om naar muziek te luisteren. Het is een hele klus om dit alles te organiseren maar ik krijg er zoveel energie voor terug!”