Er zijn veel redenen om naar Vlieland te gaan. Voor Brigitte Leferink was de aanleiding het 100ste sterfjaar van Betzy Akersloot-Berg. In februari las Brigitte de biografie over deze geboren Noorse schilderes in één ruk uit. Betzy woonde de laatste jaren van haar leven op Vlieland, in Tromp’s Huys. Daar is dit jaar een overzichtstentoonstelling van haar werk. Nieuwsgierig geworden door het boek, boekte Brigitte de veerboot en een hotel en toog voor het eerst in haar leven naar dit Waddeneiland. 

Laat de auto en de haast achter

Texel ken ik. Op Terschelling was ik ook jaren geleden, maar Vlieland is voor mij een onontgonnen stukje Nederland. Op dit Friese Waddeneiland wonen ongeveer 1100 mensen. Er is slechts één dorp: Oost-Vlieland. West-Vlieland bestond ooit. In de dertiende eeuw was het zelfs een welvarend dorp met meer dan 400 huizen. Maar door zware stormvloeden en veranderende zeestromen verdween veel land en moesten de bewoners een veilig heenkomen zoeken. In 1736 vertrokken de laatste mensen. Wat restte was een kale zandplaat.

Vlieland is bij uitstek een eiland om te onthaasten. Dat begint al met de reis ernaar toe. De auto blijft achter in Harlingen, je mag alleen te voet of met de fiets op de veerboot naar dit Waddeneiland. Hieronder 7 tips voor een aangenaam verblijf.

1. Met de Vliehorsexpres naar de Sahara

De kale zandplaat die overbleef nadat West-Vlieland verlaten werd, de Vliehors, wordt wel de ‘Sahara van het Noorden’ genoemd. Een zandplaat van 8 kilometer lang. Wit zand, zo ver je kunt kijken. Aan de oostkant de duinen, ten noorden ervan de Noordzee, ten zuiden de Waddenzee en ten westen het Engelsmangat. De Vliehorsexpres brengt je via het drenkelingenhuisje naar het meest westelijke puntje. Daar zie je aan de overkant de vuurtoren van Texel. In zee duiken de kopjes van zeehonden op.

Zand zover het oog reikt op De Vliehors.

2. Wandelen

Waar een klein eiland groots in kan zijn: bijna 40 kilometer wandelnetwerk in het gevarieerde landschap. Vogels spotten in het waterrijke Kroon’s polders (vergeet niet een kijkje te nemen in de vogelkijkhut). Lekker klimmen over het Vuurboetsduin naar de vuurtoren. Terug naar de tijd van kooikers in Oude Kooi. Dennenappels verzamelen  in Bomenland of je kennis verrijken tijdens Weetjeswandeling de Lange Paal. Deze wandelingen en meer zijn, met uitgebreide achtergrondinformatie, verzameld in een boekje van Staatsbosbeheer dat te koop is bij de VVV.

De grillige boomgroei op Vuurboetsduin.

3. Fietsen

In één dag het hele eiland over via fijne fietspaden. Duin op, duin af door de Cranberryvlakte. Van West-Vlieland tussen de bomen van Klaas Douwes door naar Kaap Bol of langs de Waddenkust naar het Posthuys. Fietsen zijn er in allerlei soorten en maten te huur, al dan niet met trapondersteuning.

4. Struinen door het dorp

Van terras naar terras langs kleine winkels. Proef een Vlielands biertje, een kruidenbitter of Vlielandse gin en koop het daarna voor thuis. Snuffel tussen het grote aanbod aan leuke souvenirs, scoor een mooi shirt of een warme sjaal omdat het toch wat harder waait dan je dacht.

5. Museum Tromp’s Huys

Het voormalige woonhuis van Betzy Akersloot-Berg en haar man Gooswinus Akersloot is nu een museum met wisselende tentoonstellingen. De kamer rechtsvoor is nog vrijwel geheel zoals in de tijd dat Betzy er woonde. Een andere kamer is prachtig betegeld met Friese tegels.  In de nok van het huis hangt een speciaal door de Friese kunstenares Claudy Jongstra gemaakte installatie: Northern Blues, geïnspireerd op het ontstaan van Vlieland.

Tot de vaste collectie van het museum horen schilderijen van Betzy Akersloot-Berg,  parafernalia van schrijver, dichter en scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff en maritieme kaarten.

6. Kerk en kerkhof

In de Nicolaaskerk op het Kerkplein herinnert veel aan het maritieme verleden zoals de kerkbanken van drijfhout en grafstenen van kapiteins. In en buiten de kerk, op het kerkhof zie je grafstenen van walsvistanden.

Op het romantische kerkhof van de Nicolaaskerk liggen Betzy en Gooswinus Akersloot begraven.

7. Overnachten in Badhotel Bruin

Badhotel Bruin is het oudste hotel van Vlieland. Het monumentale pand stamt uit 1897 en is in de loop der jaren uitgebreid met naastgelegen panden. Het terras is een mooie pleisterplaats midden in de Dorpsstraat. Het personeel is erg vriendelijk, de service prima, het eten verrukkelijk (het restaurant Bravoure staat in de Lekker Top 500) en de wellnessfaciliteiten zijn goed. Je komt herboren thuis na een verblijf in dit hotel.

Het eten bij restaurant Bravoure op Vlieland is verrukkelijk…

Meer lezen

Tijdens haar verblijf maakte Brigitte Leferink ook het bijzondere begrafenisritueel op Vlieland mee. Ter voorbereiding van een bezoek is het artikel dat ze schreef over de biografie over Betzy Akersloot-Berg een aanrader. Over Vlieland schreven we nog niet eerder, over andere Waddeneilanden des te meer. Kees Rooze verkende Texel per fiets, Stella Ruisch fietste tussen de vogels op Terschelling en ging met het gezin van haar oudste dochter naar Texel Alina Hanskamp haalde herinneringen op aan vakanties op Ameland. De Waddeneilanden werden natuurlijk ook genoemd in het artikel ‘It moaiste’ van Friesland, waterland.

Openingsfoto: Kroon’s polders op Vlieland. Alle foto’s: ©Brigitte Leferink