Amsterdammers versus Rotterdammers. Sinds het ontstaan van professioneel voetbal bestaat de rivaliteit tussen de hoofdstad en de havenstad. Morgen speelt Feyenoord tegen AS Roma in de eerste eindstrijd van de Conference League in Tirana. En Gert Nonnekes zal net als andere ‘020’-ers kijken naar de historische finale.

Alleen rivaliteit in voetbal?

010 tegen 020; het is van alle jaren. In een artikel in Het Parool van 2010 wordt het al haarfijn uitgelegd. De rivaliteit ‘leeft’ het meest en misschien wel alleen, in het voetbal. En nu hebben die 010’ers van Feyenoord zich ook nog eens geplaatst voor de finale van de Conference League morgen, op 25 mei!  Daar waar de 020’ers niet verder komen dan het Kampioenschap van Nederland.

Ik ben niet eens een fanatieke voetbalfan. Maar als ras Amsterdammer juich je toch mee en roep je  ‘Yes!’ als die Amsterdamse club kampioen wordt of anderszins succes heeft.

Dat laatste zal ze in Rotterdam nu een zorg zijn. Feyenoord heeft het in de landelijke competitie  laten liggen en Ajax, ondanks een mindere tweede helft van het seizoen bleef er bovenuit steken. Ook boven PSV. Maar over 040 gaat het nu even niet. Dat komt nog wel een keer…

Zo kwam Feyenoord in de finale….

Plagen

Ik heb zelf veel kennissen en relaties in Rotterdam. In de tijd dat ik scheidsrechter was bij waterpolo en later door mijn werk als directiechauffeur leerde ik ze kennen.. We plagen elkaar natuurlijk wel als het in de voetbalcompetitie spannend wordt. Ook al haalt niemand van ons het in het hoofd om een gevecht te arrangeren. En als de ene voetbalclub het beter doet dan de ander, laten we het elkaar ook op speelse wijze weten. Voetbalgek of niet.

Ook in het waterpolo bestond er die rivaliteit. Als ik als Amsterdammer in Rotterdam of Barendrecht moest fluiten, dan was ik toch even die rot Amsterdammer! Helemaal als de thuisploeg had verloren… Niet gemeend hoor. We hadden vooral veel respect voor elkaar.

Een Nonnekes uit Amsterdam

Eind jaren ‘70 klom ik langzamerhand als waterpoloscheidsrechter naar de nationale top. Ik mocht op het een na hoogste niveau een wedstrijd in Rotterdam fluiten. Geen idee meer welke ploegen maar er was vooraf al discussie. Waarover dan?

Op het wedstrijdformulier stond maar liefst zes keer de naam Nonnekes!  Met name de bezoekende ploeg begreep er niets van. De Rotterdammers wel. Van hen lagen er drie in het water als speler en zaten er twee (pa en ma) aan de jurytafel. En ik met dezelfde naam als scheidsrechter langs de kant! Dus ik moest uitleggen dat ik geen familie was en zelfs als enige uit Amsterdam kwam… En dat laatste heb ik tot in Spanje, Joegoslavië en andere  waterpololanden moeten doen. Een van de broers heeft het internationaal namelijk ver geschopt en men ging er vanuit dat het dus mijn broer wel zou zijn…

010 én 020 op het puntje van hun stoel

Later in de hoofdklasse heb ik ze nog vaak gefloten. Veel lol gehad, elkaar lekker opgefokt. Vooral over Feyenoord en Ajax…Nu speelt de eerste in de finale van de Conference League. Bij de halve finale hebben al veel Amsterdamse voetballiefhebbers gekeken. Straks bij de finale zullen er nog meer op het puntje van hun stoel zitten. Dan zijn we namelijk allemaal Nederlanders en juichen we voor een Nederlandse club. Hup, Feyenoord: geen woorden maar daden!

Meer lezen

Rivaliteit? Amsterdammers komen graag in Rotterdam….Stella Ruisch schreef eerder over haar bezoek aan de imponerende havenstad. En Karin de Lange bezocht -online- het toonaangevende Rotterdams Filmfestival. En dan hebben we het niet eens over het uitstekend georganiseerde Eurovisie Songfestival in Rotterdam vorig jaar!

Openingsfoto: Komt er op 25 mei een nieuwe beker bij in de prijzenkast van Feyenoord? Foto: Mike Lien/Flickr.com