Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Komende week adviseert Karin de Lange het Rotterdams Filmfestival in de gaten te houden. Een unieke mogelijkheid films uit de hele wereld te zien nog voordat ze dit jaar in de bioscoop komen!

Het Internationaal Film Festival Rotterdam bestaat dit jaar vijftig jaar. Het feest begint zondag met een online-programma en duurt tot 7 februari. Er zijn ook fysieke evenementen in De Doelen en KINO Rotterdam gepland. Maar het lijkt er niet op dat die doorgang zullen vinden. Toch zal het Rotterdams Filmfestival ook de straat op maar dan met interactieve AR-installaties. Aangevulde Realiteit in goed Nederlands. Wat die extra laag aan de werkelijkheid gaat toevoegen, is afwachten. Uw schrijfster kan zich er niets bij voorstellen en houdt het daarom bij het online programma met speelfilms.

Openingsfilm Riders of Justice

Riders for Justice, de openingsfilm van het Rotterdams Filmfestival, gaat over een oud-militair die zijn vrouw verliest bij een treinongeluk. Hij wordt opgezocht door twee mannen die hem vertellen dat het ongeluk opzet was. Het drietal zoekt het uit en wil wraak. De film wordt omschreven als een zwarte komedie. Opnieuw laat regisseur Anders Thomas Jensen zich weer van zijn absurdistische, inktzwarte kant zien. Ik ken hem van de film Adams Apples uit 2005. Die film maakt dat ik ook nieuwsgierig ben naar Riders for Justice. In Adams Apples ontwikkelt zich een morele strijd tussen een verdorven ex-boef en een goedwillende dominee die probeert criminelen na hun gevangenisstraf een nieuw bestaan te verschaffen. Bizarre gebeurtenissen en ongelukken leidden in die film tot een onverwachte ontknoping. Hopelijk herhaalt het succes van deze eerdere film zich nu met Riders for Justice. De trailer voorspelt in ieder geval bizarre gebeurtenissen en vreemde vogels als personages.

Trailer van Riders of Justice, die in Nederland wordt uitgebracht door Septemberfilm.

Doolhof aan films

Net als elk zich respecterend filmfestival is het programma er één met diverse competities en een overstelpende hoeveelheid korte, langere en lange speelfilms. Om daarin de weg te vinden en te ontdekken wat je wil zien, is een tijdrovende opgave. Het Rotterdams Filmfestival biedt daarom een hulpmiddel waarbij je door middel van het zoeken van één favoriete film andere keuzes krijgt voorgeschoteld die bij je oorspronkelijke keuze passen. Bij mij werkte het algoritme niet naar wens en daarom paste ik mijn eigen ‘algoritme’ toe; die van de natte duim.

Algoritme van de natte duim

Die natte duim werkt verbazingwekkend goed. Inmiddels bestaat mijn eigen ‘algoritme’ uit het beginnen bij de A van het programma van alle films tot ik een film tegenkom die ik absoluut wil zien. Daarna stop ik om bij de K weer verder te gaan volgens dezelfde formule. De derde film zoek ik door vanaf Z terug te kijken. Zo blijf ik niet aan het begin van het alfabet steken. Voor de rest wacht ik dan de recensies af in de kranten en kijk of één van de drie gekozen films daarin genoemd wordt. Zodat ik een bevestiging van de juiste keuze krijg.

Western komt tevoorschijn als favoriet

Via de natte duim kwam ik uiteindelijk bij First Cow terecht, gemaakt door een oude bekende voor mij. En ja hoor, ik heb reden om te juichen! Deze film wordt getipt door de Volkskrant. En de regisseur valt al bij voorbaat in de prijzen: Kelly Reichardt. Ze krijgt tijdens het filmfestival de Robby Müller Award uitgereikt. Ik ken Kelly Reichardt van de spannende western Meek’s Cutoff uit 2011. Een vernieuwende film omdat Jon Raymond in zijn scenario het gezichtspunt koos van vrouwen. Het verhaal baseerde hij op de dagboeken van vrouwelijke pioniers in het Wilde Westen. Het draait in deze film niet alleen om de gebruikelijke strijd tussen pioniers en Amerikaanse indianen. Maar ook om het vertrouwen van de pioniers in de gids van de expeditie en de keuze tussen het volgen van de route van de officiële gids of die van de gevangen genomen indiaan.

Ook in First Cow wordt afgeweken van de gebuikelijke western. De film vertelt het verhaal van twee mannen, de één Amerikaans, de ander van Chinese afkomst, die met het stelen van melk van een koe een bestaan opbouwen met eigen baksels. En ligt de nadruk op de vriendschap tussen twee mannen die proberen te overleven in de wildernis en chaos van het Wilde Westen.

Voorproefje van First Cow.

Rotterdams Filmfestival op de bank

Komende woensdag, 3 februari, houd ik zo op mijn bank een privé Rotterdams Filmfestival met Riders for Justice en First Cow. Bij de hand een biertje en bonbons, een bizarre combinatie, geef ik eerlijk toe. Die bizarre combinatie past dan wel weer prima bij Riders for Justice. In ieder geval wordt het geestelijk en lichamelijk smullen!

Kijk Eens!….Ook naar deze tips

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown en Ratched, documentaires van IDFA.nl, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders, het televisieprogramma First Dates en de politieserie Sandhamn Murders. Wie zijn eigen fantasie wil prikkelen kijkt voor de afwisseling naar 54 hoofdstukken Alice in Wonderland…

Openingsfoto: Opnieuw een glansrol voor Mads Mikkelsen in ‘Riders for Justice’. Foto: Rolf Konow