Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week adviseert Stella Ruisch Alice in Wonderland door toneelgroep ITA.

Ik vergezel mijn dochter tijdens het luchtje scheppen. En terwijl we elkaar vertellen over onze wonderlijke dromen van de afgelopen nacht, denk ik: ‘Zo gek is de verbeelding van Alice in Wonderland en van haar schepper Lewis Carroll dus ook niet.’ Dat komt, omdat ik met veel plezier kijk naar de verhalen die Internationaal Theater Amsterdam (ITA) in samenwerking met Het Parool online doet herleven in 54 monologen van acteurs en actrices.

De bekende prent van Alice. Foto: AnnaliseArt/Pixabay

Betoverd door voordrachtskunst

Ze zijn te zien en ook te beluisteren via Spotify of als podcast. Maar ik laat me graag betoveren door de voordrachtskunst. Ik hang letterlijk aan de lippen van de toneelspelers en zie voor me hoe Alice in de mij bekende ouderwetse tekeningen heen en weer wordt geslingerd tussen de Rode en de Witte Koningin, achter het Konijn aangaat en bij de Eenhoorn en de Leeuw terechtkomt. Met moeite kan ik me van het scherm losmaken. Was ik toch bijna aan het ‘binge’ kijken en luisteren…!

Lezershart

54 video’s telkens in hetzelfde decor. Halina Reijn trapt als eerste af en Joy Delima besluit het laatste hoofdstuk. Iedere acteur en actrice loopt op zijn beurt naar de bank, neemt plaats, steekt van wal met de hertaling van Nicolaas Matsier. De auteur, die lang geleden, toen ik nog alle tijd had, mijn lezershart veroverde met zijn debuut Oud Zuid.  

Een verhaal als bonbon

Zijn teksten rollen, natuurlijk en zonder enige hapering, uit de diverse monden. Jacob Derwig, Gijs Scholten van Aschat, Nasrdin Dchar; iedereen  besluit zijn voordracht uit Alice in Wonderland met het symbolisch nemen van een bonbon van de schaal die voor hen staat. Saai? Absoluut niet. De kracht van de voordracht doet de kijker net als Alice door de spiegel duikelen en even in een andere wereld terechtkomen.

Kijk er een paar achter elkaar en ontdek dan ook meteen hoe boeiend het kan zijn te zien hoe Paul de Leeuw een bonbon eet…

Als u na de 54 hoofdstukken van ITA nog meer Alice wil zien: op het kanaal van Disney is de film
Alice Through The Looking Glass uit 2016 te streamen.

Meer tips van Kijk Eens!

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown en Ratched en de politieserie Sandhamn Murders. documentaires van IDFA.nl en de nieuwe documentaireserie De wereld van de Chinezen. Daarnaast kunnen kijkers nog steeds de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders terugkijken en de -te streamen- bioscoopfilm Police. Of iets heel anders; genieten van televisieprogramma First Dates.

Openingsfoto: screenshot website ITA.nl