Derde week IkPas

Binnen de redactie van Meerdanvijftig zijn we verdeeld. Sommigen zijn fervent aanhangers van IkPas en zetten hun gebruik van alcohol een maand op pauze, anderen vinden het flauwekul. Net als vorig jaar doen Marlies en Brigitte weer mee aan IkPas 2021Wendy is wel bekend met het initiatief, maar voelt zich niet erg geroepen om mee te doen. Samen schrijven ze over hun motivatie en ervaring. Vandaag: is nieuwsbrief wel een steun?

Nieuwsbrief ter herinnering

Brigitte: “Dit jaar doe ik IkPas samen met een aantal collega’s in team Gezonde Leefstijl Waddinxveen. Niet iedereen doet mee. Sommigen lassen een alcoholvrije pauze in bij de tweede ronde dit jaar, in de Vastentijd, anderen voelen zich net als Wendy niet geroepen om mee te doen. Een van hen verraste me deze week met een blikje 0,0 bier in mijn postvak met daarop een zelf gemaakte wikkel: Houd vol, je bent op de helft, Brigitte! Heel attent. Dat meeleven doet goed. Zo zie ik ook de dagelijkse nieuwsbrief van IkPas: even een hart onder de riem. Niet dat ik dat nodig heb, het gaat me gemakkelijk af. Maar het is toch leuk dat we het samen doen. Een vriendin ziet dat juist anders. Ze verzuchtte deze week: “Verschrikkelijk die nieuwsbrief elke dag. Iedere ochtend een waarschuwing: vandaag geen alcohol”. Ze is helemaal geen notoire drinker en heeft er ook geen moeite mee om de wijn te laten staan. Toch heeft ze er een totaal ander gevoel bij.”

Voorbeeld van nieuwsbrief van afgelopen maandag.

Moeilijk moment

Marlies: “Ik vind de nieuwsbrief juist leuk om elke dag te lezen. Mijn man vindt de fouten die erin staan ergerlijk. Zoals de keer dat ze beweerden dat veel alcohol drinken goed was voor je hart! Dat werd wel gerectificeerd. En het weekend van de 16e januari werd gezegd dat dit het tweede weekend alcoholvrij was. Onjuist het is het derde weekend! Deze januarimaand telt 5 weekends, voor een weekenddrinker zoals ik dus extra zwaar. Gelukkig kost het me net als de twee vorige keren totaal geen moeite om januari ‘dry’ te houden. Maar deze week had ik wel een moeilijk momentje: we kregen van het werk van Hans op 14 januari een diner voor twee thuisbezorgd. Daarbij zaten een heerlijke fles Spätburgunder en twee reageerbuisjes likeur voor bij de koffie met bonbons. Ik heb me getroost met een glaasje alcoholvrije sekt, dat is toch iets feestelijker dan een limonadeglas fris!”

Bubbels zonder alcohol. Louise Lyshoj/Unsplash

Wijntje mag er gewoon even zijn, in deze flutmaand

Wendy: “Corona. Ik kan het woord niet meer horen of zien. Toch kan het c-woord in het licht van IkPas niet onbesproken blijven. En natuurlijk is het al 100 keer gezegd: het drinken van alcohol – zelfs in kleine hoeveelheden – vermindert je immuunsysteem. Laten we het dan ook nog eens hebben over de mentale veerkracht die je tijdens deze voortdurende pandemie moet bezitten. Positief blijven ondanks de tweede lockdown (en het vooruitzicht op strengere maatregelen), het licht blijven zien ondanks alle stilgevallen werk (en bijhorend inkomen), gezellig blijven ondanks dat je al bijna 11 maanden 24/7 thuis bent in hetzelfde gezelschap. En dan Dry January? Mij niet gezien. Ik heb januari altijd al een enorm sombere maand gevonden, het corona-virus doet er nog een grote schep bovenop.

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat tijdens de eerste golf van het Coronavirus ongeveer 20% van de bevolking thuis meer alcohol is gaan drinken. Als gevolg van stress door thuiswerken, angst voor het virus, uit verveling of door eenzaamheid. Alcohol ontspant. Haalt de scherpe kantjes eraf. Biedt troost. Maar het kan natuurlijk ook uit de hand lopen.

Ik snap dat voor veel mensen IkPas een uitkomst is: niet alleen hoeven tobben maar geholpen worden bij het laten staan van alcohol. Door online begeleiding, met steun van andere deelnemers en met support van elke dag een nieuwsbrief. Misschien ga ik er ook nog wel aan. Maar niet nu. Niet in deze flutmaand. Niet in deze corona-troosteloosheid. Van mij mag dat wijntje er gewoon even zijn.”

Nog even teruglezen over IkPas 2021?

Eerder verschenen: IkPas 2021: doe je wel of niet mee?, Glas wijn als troost en Minder drinken, meer weerstand.