Vandaag, 20 januari, starten De Nationale Voorleesdagen. H.K.H. Prinses Laurentien opent deze jaarlijkse traditie met een voorleesontbijt in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin. Ze geeft daarmee het startsein voor de achttiende editie van De Nationale Voorleesdagen die nog tot en met zaterdag 30 januari duren.

Bibliotheek thuis

Online voorlezen, dat is weer eens wat anders. Door de lockdown is het dit jaar niet mogelijk in de bibliotheek een groepje kinderen voor te lezen, zoals ik eerder als wethouder deed. Dit jaar las ik thuis uit het Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het!, met hulp van mijn dochter die als cameravrouw fungeerde. In onze plaatselijke bibliotheek staat een tribune met een grote voorleesstoel ervoor, thuis heb ik dat een beetje nagebootst door de troonstoel die dochterlief toen ze uit huis ging achterliet voor een van de boekenkasten te zetten. Als ik de foto zie, had ik die moeite kunnen besparen, want de stoel is nauwelijks zichtbaar. Maar ja, voor het idee hè.

Brigitte leest voor uit Loes Riphagen’s Coco Kan Het!, Prentenboek van het Jaar, uitgegeven door Gottmer. Foto: Eline Princen

Vreemde ervaring

Voorlezen zonder publiek is vreemd. Het leuke van voorlezen is juist dat je samen met een kind het verhaal beleeft. Plaatjes aanwijzen, doorpraten over wat er gebeurt, het commentaar van de jonge kijker… dat miste ik allemaal. Toch heb ik net als overal in het land meer en minder bekende mensen deden, met veel plezier een bijdrage geleverd aan De Nationale Voorleesdagen. Naast het genoegen dat je er samen aan kunt beleven is voorlezen nuttig en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Daarom voorlezen

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Met je (klein)kind op schoot een boekje lezen is plezier voor twee en versterkt de onderlinge band. Even tijd voor elkaar en je concentreren op één ding: het verhaal. Baby’s maak je blij met een plaatjesboek, vanaf één jaar kun je eenvoudige korte verhaaltjes voorlezen en dat telkens uitbreiden als ze ouder worden. Met elk nieuw boekje vergroot je de woordenschat en leren kinderen spelenderwijs zinsbouw en grammatica. Samen een nieuw verhaal verzinnen bij de plaatjes kan natuurlijk ook. Stimuleer de fantasie.

Verdwijnen in onbekende werelden, ongemerkt de algemene ontwikkeling vergroten, genieten van spannende avonturen… dat gun je elk kind.

Je laten voorlezen

Niet alleen voor kinderen is voorlezen een feest. Met de komst van het luisterboek laten ook volwassenen zich massaal voorlezen. Het is lekker ontspannen voor het slapengaan (oppassen dat je er niet bij in slaap valt) en het maakt huishoudelijke klussen als strijken een stuk aantrekkelijker. Ik genoot voor het eerst van een luisterboek tijdens een lange, saaie autorit. Bij aankomst bleef ik nog even in de auto zitten om het hoofdstuk af te horen. Net zoals bij papieren boeken: als het boeiend is, wil je het nog niet wegleggen. Of uitzetten.

Oppassen dat je niet in slaap valt. Foto: Lena Kudryavtseva/Unsplash

Meer over boeken van Brigitte

Brigitte Leferink is dol op boeken. Daarover schreef ze al eerder Een boek per week. Natuurlijk slaat ze de kinderboekenweek ook niet over. Een van de meest gelezen verhalen van afgelopen maand was ook niet zo verwonderlijk haar top 5 mooiste boeken van 2020.

Openingsfoto: Aline Dassel/Pixabay