Vier boeken heeft Brigitte Leferink al op de toonbank gelegd als de boekhandelaar vraagt of ze Schemerleven van Jaap Robben al kent. “Een prachtig boek,” zegt hij. “En ik probeer hem voor een lezing naar hier te krijgen.” Brigitte heeft nog nooit van de schrijver gehoord maar wordt meteen nieuwsgierig. Omdat ze geen van de andere boeken wil terugleggen, vertrekt ze met een stapeltje van vijf richting huis. Ze leest Schemerleven in één keer uit.

De filmposter van ‘Zomervacht’

Zomervacht

Ik schaam me bijna dat ik nog nooit van Jaap Robben had gehoord. Een beetje googlen en je ontdekt dat het een meermaals gelauwerde auteur is die poëzie, kinderboeken, boeken voor volwassenen en voor theater schrijft. Zijn roman Zomervacht, over de jonge Brian die met zijn verstandelijk gehandicapte broer Lucien wordt opgescheept, is verfilmd en gaat dit najaar in première tijdens het Filmfestival in Utrecht.

Schemerleven

Het verhaal van Schemerleven speelt zich deels af in 1963 en in het heden. Frieda Tendeloo blikt na het overlijden van haar man terug op haar leven. Het jaar 1963 was een bijzonder jaar. Ze ontmoette tijdens die gedenkwaardige winter de getrouwde Otto Drehmann op het ijs van de bevroren Waal. Een ontmoeting met verstrekkende gevolgen. 

In één dag uit gelezen

Telkens als je denkt dat je weet hoe het zit, neemt het verhaal een verrassende wending. Het blijft boeien tot het eind. Het is zo mooi en invoelend geschreven dat je het zonder weg te leggen uit wilt lezen. Dat lukt me ook. Ik lees het in één dag tijdens mijn vakantie.

Schemerleven verscheen in september 2022 en ontving lovende kritieken.  “Een van de mooiste boeken van het jaar”, zegt het boekenpanel van Mezza/AD. Het Parool schrijft: “Geen woord op de verkeerde plek, geen zin die níet glanst of geladen is, en zeker richting het slot geen alinea die je níet tot in je diepste vezels raakt.” 

Schrijver/dichter Jaap Robben (39). Foto: ©Stephan Vanfleteren.

Ze hebben gelijk. Ik heb tranen in mijn ogen als ik Schemerleven dichtsla. Ik wil nu alles van Robben lezen. En ik hoop dat hij naar mijn woonplaats Waddinxveen komt. Met een beetje mazzel mag ik hem dan in ons theater interviewen. Na het lezen van één boek heb ik al genoeg vragen te stellen.

Meer lezen over boeken

Voor Schemerleven schreef Brigitte Leferink over graphic novels. Nog op zoek naar mooie boeken voor deze zomer? Daarvoor gaf ze ook haar top 5. Stella Ruisch schreef over ‘Violeta’ van de Zuid-Amerikaanse schrijfster Isabel Allende. Maar Brigitte ontdekte ook een paar pareltjes van Nederlandse bodem zoals de biografie van Betzy Akersloot-Berg en Etta Palm. Nieuwsgierig geworden naar nog meer verhalen over boeken? Klik dan hier.

Openingsfoto: Ijs in de rivier. Foto: Cristian Balu/Unsplash