Zappen en blijven hangen

Al zappend blijven hangen bij Reizen Waes en het dan uitkijken…een betere reclame voor een televisieprogramma is niet denkbaar. Dat overkwam me een tijd geleden. Toen ik later las dat er inmiddels ook een editie  Reizen Waes in Nederland wordt uitgezonden, ging er goed voor zitten.

Reizen Waes in rijtje met Joanna Lumley en Michael Palin

De eerste aflevering wil ik nog terug zien, waarin Tom Waes naar Zeeland gaat. Maar na de aflevering over Friesland/Groningen en Flevoland te hebben gezien, kan ik alleen maar zeggen: ga dat zien! Het Vlaamse accent, de milde spot maar ook het respect waarmee Tom Waes mensen benaderd maakt hem tot een prettige televisiepersoonlijkheid. Eentje die de Vlaming wat mij betreft plaatst in het rijtje van reisprogrammamakers als de Engelse Joanna Lumley en Michael Palin.

Trompet spelen op de fiets

Daarnaast kom je als kijker ook nog eens veel te weten over je eigen land.  Bijvoorbeeld dat er een fietsend fanfareorkest in het noordelijke Opende is. Of over het Sidhadorp in Lelystad, waar men probeert de wereld beter te maken, doordat alle inwoners aan transcendente meditatie doen…Ontroerd kijk ik naar de superboer Van der Wiel, wiens vader uit het Brabantse Klundert naar de drooggevallen zeebodem in de Noordoostpolder trok en daar hectare akkerbouw letterlijk uit de klei heeft getrokken.

Tom fietst mee met het fanfareorkest in Opende.

Komende zondag gaat Reizen Waes over (Noord- en Zuid)-Holland. Benieuwd wat Tom Waes en zijn camerateam daar tegen zullen komen. Te zien op NPO3 om 20.50 u. Afleveringen van Reizen Waes (ook naar verre oorden) zijn nog steeds terug te zien via NPOPlus. Via NPOStart kunnen de afleveringen Reizen Waes Nederland nog worden teruggekeken.

Meer Kijk Eens

Natuurlijk kennen we ook de televisieavonturen van Floortje Dessing maar de knipoog in een reisprogramma zagen we eerder bij omroep Max. Die verrassend leuke programma’s maakt, schreef Karin de lange al eerder. Over mensen in andere landen kun je je ook verbazen. Zo leerde RubenTerlou ons al over de wereld van de Chinezen. En dan is natuurlijk ook leuk als Nederlanders zelf het onderwerp zijn. Of het nu roemrucht is, zoals in Vliegende Hollanders, zo gezellig als in Heel Holland Bakt of zo herkenbaar menselijk als in Oogappels of in First Dates.

Openingsfoto: In de vierde aflevering staat Volendam op het programma van Reizen Waes. Foto: VPRO