Iedereen wilt er natuurlijk voor zorgen dat het gehoor zo lang mogelijk goed blijft en zo min mogelijk schade oplopen in de levensjaren boven de vijfitg. Het is echter niet altijd te voorkomen. Door onvoorziene omstandigheden of bijvoorbeeld doordat het al zo is vanaf de geboorte. Verlies van gehoor is in alle gevallen vervelend en kan er op een gegeven moment ook voor zorgen dat u zichzelf misschien gaat afzonderen. Omdat u het misschien lastig vindt om alle gesprekken te volgen in drukke situaties. Gelukkig zijn er veel producten tegen gehoorschade op de markt. En er zijn veel hulpmiddelen om u vooruit te helpen wanneer er al sprake is van zware gehoorschade. U kunt altijd bij een audicien terecht voor een hoortest, voor advies over uw situatie of product en voor gehoorbescherming.

Signalen van gehoorverlies

Het is misschien niet altijd even makkelijk om gehoorverlies bij uzelf te herkennen. Dit kan zijn doordat u al voor langere tijd met het probleem rondloopt en het dus eigenlijk al in uw dagelijks ritme past. Signalen van gehoorverlies verschillen namelijk per persoon en kunnen zowel klein of groot zijn.

Zo kunt u er amper hinder van hebben of het kan zo’n grote impact hebben dat u niet alle dagelijkse taken meer gemakkelijk uit kunt voeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u bepaalde tonen slechter hoort, denk maar aan fluitende vogels die u nog amper hoort. Andere signalen zijn bijvoorbeeld dat u het idee heeft dat iedereen om u heen ineens heel zacht praat of dat het lastig kan zijn om alle informatie mee te krijgen in rumoerige omgevingen als restaurants. Ook kunt u last hebben van oorsuizen, die piep in het oor die vooral te horen is wanneer de omgeving rustig is. Dat kan zelfs zo erg zijn dat de tinnitus alles overheerst. Omdat dit allemaal veel invloed heeft op uw dagelijks functioneren, is het dus altijd slim om erbij stil te staan in welke situatie u zich gaat verkeren en of er gehoorbescherming is die hierbij de schade kan beperken.

Gehoorbescherming

Gehoorschade valt helaas niet altijd te voorkomen. Zo kan het verlies van gehoor een aangeboren aandoening zijn of bent u in een bepaalde situatie terecht gekomen die ervoor gezorgd heeft dat uw gehoor niet meer optimaal is. Dat kan heel vervelend zijn, zeker in sociale situaties. Voor iedere dagelijkse situatie is er wel een type gehoorbescherming die (verdere) gehoorschade kan beperken. Er zijn universele varianten verkrijgbaar bij zowel een audicien als een gewone winkel. Ook kunt u bij uw audicien terecht om oordopjes op maat te laten aanmeten. Deze passen perfect bij uw oren.

Gehoorbescherming kunt u gebruiken in situaties waarin u lang wordt blootgesteld aan te harde tonen. Denk maar aan een concert waar u met uw kinderen bent heen gegaan of een luide werkplek. Ook zijn er oordopjes verkrijgbaar die het geluid om u heen dempen voor tijdens het slapen of een lange vliegreis. Zelfs wanneer u vaak last krijgt van oorpijn tijdens het zwemmen is er een oplossing. Zo kunt u volop blijven genieten van al uw favoriete activiteiten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

hoorwinkels.

 

Openingsfoto: Tristan Le/Pexels.com