In onze rubriek In Beweging doen veel mensen aan allerlei vormen van lichamelijke inspanning. Met yoga beweegt José Abel (64) uit Nijmegen maar ze bereikt er ook nog iets anders mee: rust in haar hoofd.

Een leuke, hechte yoga-groep

“Al 35 jaar beoefen ik yoga. Tot drie jaar geleden onder leiding van docente Sylvia. Toen zij naar Amsterdam verhuisde was dat wel even slikken. Maar we hebben een leuke, hechte groep vrouwen en zijn inmiddels gewend aan onze nieuwe docente. Zij geeft een combinatie van Hatha en Kundalini yoga.

Na druk kwekkende binnenkomst eerst ontspannen

Bij die laatste vorm wek je de kracht van het zenuwstelsel op door je op de energiecentra, de chakra’s, te richten. Vaak heeft de les een thema, zo doen we wel eens alle oefeningen die bij het eerste chakra, aan het einde van de ruggengraat, horen. Bij het begin van de les komen we druk kwekkend binnen. We gaan dan op ons matje zitten en zorgen eerst dat we rust in ons hoofd krijgen. Daarna gaan we ademhalingsoefeningen doen.

Na warming-up wordt het pittiger

Onze huidige docente houdt van chanten, dat is het continue zingend herhalen van speciale woorden die we mantra’s noemen. We spreken zo’n mantra dan uit op één lange ademhaling. Daarna doen we warming-up oefeningen, die al snel een stuk pittiger worden, onze docente bouwt dat prima op. Aan het eind ontspannen we zo’n tien minuten waarin we proberen volledig in het niets te zijn.

Door ademhalingstechniek beter met pijn en stress omgaan

Vrijwel elke dag begin ik met een yoga-oefening zoals de zonnegroet. Yoga heeft me veel gebracht. Zo kan ik door de ademhalingstechnieken die we oefenen beter met pijn en stress omgaan. Laatst moest ik bijvoorbeeld een kies laten trekken en door de jarenlange training lukt het me dan om me op mijn ademhaling te focussen waardoor ik rustig blijf.

Na de yogales is het tijd voor koffie…. en weer druk kwekken

Een ander voordeel is dat yoga je lenig houdt en zo zorgt voor een soepel lijf. Omdat onze groep elkaar al zo lang kent, voelen we ons onder elkaar erg veilig. Als je verdriet hebt, kan je dat kwijt aan de anderen zonder dat daar dramatisch over wordt gedaan. Inmiddels zijn drie vrouwen weduwe geworden en die hoeven niets uit te leggen als ze hun verhaal kwijt willen. Het is dan ook niet alleen de yogales die we samen volgen, daarna gaan we vaak ergens koffiedrinken. Ja, dan eindigen we ook weer druk kwekkend.”