Een dag na de Amsterdam City Swim wordt Ingrid Kautz (60) nog emotioneel als ze erover praat. Samen met 12 familieleden deed ze gisteren mee. Twee kilometer zwemmen in het troebele water van de Amsterdamse grachten om geld op te halen voor de strijd tegen de spierziekte ALS. Niet alleen stond haar door ALS getroffen schoonzus aan de kant. Met haar vele lotgenoten en familieleden die de deelnemers aanmoedigden. De bekende voetballer Fernando Ricksen, die inmiddels in een rolstoel is beland en niet meer goed kan praten, loste het startschot.

Getroffen door spierkramp

Amsterdam City Swim

Ingrid Kautz tijdens haar eerste training voor de Amsterdam City Swim.

“Iedereen die meedeed was super gemotiveerd. Er trokken zelfs zwemmers een ALS-patiënt voort op een drijvend bed.” En dat terwijl het zwemmen zelf al geen sinecure was. “Ik heb er ook extra lang over gedaan, omdat ik me zorgen maakte over mijn neef die getroffen werd door spierkramp. Ik kreeg er bovendien zelf ook last van. Niet door het koude water, daar beschermde onze wetsuit wel tegen, maar door verzuring.”

Konden mensen maar altijd zo met elkaar omgaan

Begin juni vertelde Ingrid haar verhaal in onze rubriek In Beweging. Eigenlijk houdt ze helemaal niet zo van zwemmen, wel van alle sporten met een bal. Maar getroffen door het lot van haar schoonzus die op haar 75ste ALS heeft gekregen, besloot ze in training te gaan. Met een duik in het Amsterdamse grachtenwater als doel. “Ik kwam jankend het water uit, zo onder de indruk was ik van het hele evenement. Alles was tiptop georganiseerd. De avond vantevoren was al een feestje op zich en op de dag zelf klopte alles tot en met de hapjes en de drankjes. En heerste zo’n lieve sfeer. Konden mensen maar altijd zo met elkaar omgaan.”

Amsterdam City Swim volgend jaar weer!

Amsterdam City Swim

Het team van Ingrid Kautz getooid met zonnebloem.

Met zijn twintigen behoorden ze tot Wave 12, de 12de groep van 100 zwemmers die met tussenpauzes van het ponton bij het Scheepvaartmuseum afsprong. Met zonnebloemen op de badmuts ter herkenning. Net als de familieleden aan de kant. “Ik ben heel blij met de meer dan duizend euro die ik heb geworven als sponsoring. Want ik vind het best moeilijk om zo te leuren voor geld. Bij elkaar hebben we 12.000 euro opgehaald maar met ons sprong een man in het water die in zijn eentje 13.000 euro had opgehaald. Dus ja, volgend jaar weer, hebben we al afgesproken. En dan willen we onze eigen ‘wave’ van 100 man organiseren.” Want voorlopig staat de stand van de opbrengst van de Amsterdam City Swim met 1,7 miljoen nog onder die van 2016. Dus het kan en moet beter.

Overigens kunt u nog steeds doneren: zie Amsterdamcityswim.nl