Geluksvogels aan het strand

kustHelaas is de zomer zo goed als voorbij maar de herinnering blijft aan de mooie dagen aan het strand. Ik ben gek op de Nederlandse kust. Misschien komt het omdat ik vroeger jaloers was op de melkboer die onder ons woonde in Amsterdam. Elke mooie zondag ging hij met zijn hele gezin naar Zandvoort. Het grote katholieke gezin met elf kinderen werd na de mis voor het grootste deel in de auto gestopt. Mijn vriend was er een van de melkboer. En hij was dus een van de gelukkigen die meeging.

Niet de kust maar het Amsterdamse Bos

kustDoor de continu-diensten die mijn vader had, was het meestal niet mogelijk om met ons gezin naar het strand te gaan. Wel gingen wij dan ’s middags op de fiets naar het Amsterdamse Bos, maar dat voelde niet hetzelfde als een tocht naar Zandvoort. Wij kwamen dan voor het eten terug en zaten op ons kleine zonnige balkonnetje Als de melkboer terugkwam van het strand en in de tuin verscheen, keken wij van ons balkon op zijn ronde roodverbrande kale hoofd. Zonnebrandcrème was niet zo vanzelfsprekend en van ozon hadden wij nog nooit gehoord.

Meerdanvijftigers kijken meer om zich heen dan jongere generaties. Vandaar dat Kees Rooze elke maand 4 foto’s uit zijn bestanden kiest met een speciaal thema. Ter inspiratie. 

Verwendag op Zandvoort

kustIk kan mij niet herinneren dat we ooit als gezin naar het strand in Zandvoort zijn geweest. Wel naar het Zeeuwse Domburg. Dan combineerden mijn ouders dat met familiebezoek. Wel ben ik met mijn melkboer-vriend, zijn broertje en een zusje alleen met de trein naar Zandvoort geweest. Dat was een feest. Niet in de laatste plaats omdat we de dag besloten met een patatje. Het is nu 55 jaar later en ik herinner me het nog als de dag van gisteren. Want zo’n verwendag behoorde tot de uitzonderingen in mijn jeugd.

Met  geluk scheert een deltavlieger langs de kust

kustIk ontpopte me tot een geluksvogel  die met vrienden talloze malen naar Noordwijk ben getogen. Dan verbleven we in hun vakantiebungalow. En nu nog, vervelen het strand en de zee me nooit. Ook niet als de zomer voorbij is. Want ik houd ook van verlaten stranden. Ik geniet van het licht op de golven en de Hollandse luchten. En met een beetje geluk komt er een deltavlieger voorbij. Een paar keer per jaar wandelen mijn vrouw en ik van Noordwijk naar Zandvoort. Weliswaar is dit een flinke wandeling van circa 18 kilometer over het strand, maar iedere keer genieten wij met volle teugen en als het weer mee zit, duiken wij onderweg nog even de zee in.