Al een paar jaar gaat Brigitte Leferink de uitdaging aan om 52 boeken per jaar te lezen. Regelmatig schrijft ze over nieuw uitgekomen boeken maar van die 52 zijn er ook een paar die al jaren ongelezen in haar boekenkast stonden of vondsten uit de bibliotheek. Boeken die al wat ouder zijn, maar beslist de moeite van het lezen waard. Hieronder haar persoonlijke boeken top 5 2022.

Net geen prijswinner

Reservoir 13. John McGregor werd met dit boek in 2017 genomineerd voor de Man Booker Prize. Hij won hem niet. Maar wat een boek, wat een bijzondere verteltrant! Nooit eerder werd ik zo geboeid door een verhaal over het alledaagse leven. Het verhaal begint met de verdwijning van een 13-jarig meisje in een Engels natuurgebied. McGregor beschrijft de volgende tien jaar, waarin het leven van de bewoners van het dorp min of meer gewoon doorgaat, de seizoenen blijven wisselen en de aandacht voor de vermissing af en toe oplaait.

Waargebeurd

De verborgen meisjes van Kabul. Journaliste Jenny Nordberg woonde een tijd in Kabul en schreef in 2014 een boek over meisjes en vrouwen die ze in de Afghaanse hoofdstad had ontmoet. Meisjes en vrouwen die een tijd door het leven waren gegaan als jongen. Soms om de eer van de familie te redden, bijvoorbeeld als er in een gezin alleen maar dochters werden geboren, soms om de kans te krijgen om te studeren. Bijzondere levensverhalen en de vraag die na het lezen overheerst is: hoe zou het nu met ze zijn? Wie weet kan Jenny Nordberg daar ooit antwoord op geven.

Pareltje

De tuinen van de Samoerai. Een pareltje dat al zeventien jaar ongelezen in mijn boekenkast stond. Gail Tsukiyama vertelt het verhaal van een jonge Chinese man die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog om gezondheidsredenen naar het familiehuis in een Japanse badplaats wordt gestuurd. Hij verblijft daar samen met de huisoppasser die hij langzaam maar zeker beter leert kennen, net als een jong meisje en een vrouw die in de leprakolonie woont. Een prachtig geschreven, indrukwekkend boek.

Prijswinner

De belofte. Met dit boek won Damon Galgut de Bookerprize 2021. Ik las het boek op aanraden van een vriendin. Het is een boeiende roman over een Zuid-Afrikaanse familie in een verrassende stijl die ik nog niet kende. Het verhaal draait om de belofte die een stervende vrouw bij haar man afdwingt. Een jong meisje is daar getuige van. Zij blijft pleiten voor het inlossen van de belofte, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Mijn hart brak

Toen de wereld brak. John Boyne is een meesterverteller. In 2006 schreef hij ‘De jongen in de gestreepte pyjama‘ over een jongetje dat opgroeide in het gezin van een kampcommandant in de Tweede Wereldoorlog. Toen de wereld brak is het vervolg. Het vertelt het verhaal van de zus. Over haar omzwervingen na de oorlog die haar in Parijs, Australië en Engeland brachten. Over het geheim dat ze met zich meedraagt en hoe ze worstelt met familierelaties. Het boek, dat je ook goed zelfstandig kunt lezen, blijft spannend en ontroerend tot het eind.

Meer lezen dan deze boeken top 5 2022?

Lees ook de artikelen die Brigitte Leferink eerder dit jaar schreef over boeken die ze las: 5 boeken voor onder de parasol, de ontdekking van Etta Palm, over de autobiografie van Francis van Broekhuizen, De Zee, de zee alleen over het leven van schilderes Betzy Akersloot-Berg en Wij, Elisabeth, 21 levenslessen voor een kroonprinses.. Karin de Lange schreef over kinderboeken Geen kinderboek zonder plaatjes.

Openingsfoto: Jonas Jacobsson/Unsplash