Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Wil je een spannende serie zien? Zoek op Netflix naar The Serpent, zegt Brigitte Leferink. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Non stop gekeken naar The Serpent

Bingewachting: een serie in één keer achter elkaar kijken. Dat deed ik met alle 8 afleveringen van The Serpent. Op een regenachtige zondag kon ik niet stoppen. Het was maar goed dat ik al vroeg begonnen was, anders had ik het niet gered om in totaal bijna 8 uur vrijwel non stop naar het scherm te kijken.

Inzet Nederlandse diplomaat

The Serpent is gebaseerd op de misdaden van seriemodenaar Charles Sobhraj, die in de jaren zeventig jonge toeristen in Zuid-Azië vermoordde. Hij werd uiteindelijk opgepakt door de niet-aflatende inzet van de Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg. De serie werd gedraaid in Thailand en wordt gespeeld door een internationale cast. Jenna Coleman (bekend van haar rol als Queen Victoria) neemt de rol van Marie-André Lecerc, de vriendin Charles voor haar rekening. Een ander bekend gezicht is dat van Tim McInnerny (Blackadder) die Paul Siemons speelt, een Belgische diplomaat die Knippenberg helpt in zijn zoektocht naar bewijsmateriaal. Helaas worden de Nederlandse diplomaten niet door Nederlanders gespeeld waardoor ze met een heel vreemd accent spreken.

Zo bizar, je blijft kijken

The Serpent is boeiend, ik zat regelmatig op het puntje van de stoel van de spanning, maar het is wel jammer dat het verhaal niet in chronologische volgorde wordt verteld. De vele flashbacks, naar verschillende jaren, in wisselende volgorde, maken het soms wat verwarrend. Rommelig, wordt ook gezegd. Bovendien verliest het verhaal daardoor steeds zijn snelheid. Desondanks is het zo bizar wat er gebeurt, dat je blijft kijken, zeker als je bedenkt dat het echt is gebeurd. Dat er werkelijk zo’n engerd rondliep die met zijn charmes en hulp van zijn vriendin en partner iedereen om zijn vinger wond, met voor de slachtoffers dodelijke afloop.  Ik begrijp goed dat deze serie, een co-productie van BBC en Netflix, een hit is. Het is een ongelofelijk verhaal.

Voorproefje van de 8delige serie.

Meer spannende en boeiende series

Andere Kijk Eens!-tips waren Netflix-series als Ratched, Lupin en Peaky Blinders. Meer geïnteresseerd in een mooi gemaakte thriller? Dan is The Sandhamm Murders een tip van Brigitte Leferink. Van eigen bodem tipte Stella Ruisch boeiende series als Red Light, Oogappels en Vliegende Hollanders.

Openingsfoto: The Serpent, Charles Sobhraj met zijn vriendin Marie-André (gespeeld door Jenna Coleman die we kennen van haar rol als Queen Victoria).