Voor alle liefhebbers van films en tv-series over het Britse koningshuis wordt er op het moment veel moois uitgezonden op de Nederlandse televisie. Bijvoorbeeld gisteravond de film ‘The King’s Speech’ !

Meezingen in The Hound and the foxes in Burford

Britse koningshuis

Wiette’s fascinatie aangewakkerd door verblijf in Engeland tijdens 50-jarig regeringsjubileum van The Queen.

Ik heb een fascinatie voor het wel en wee van het koningshuis aan de andere kant van de Noordzee. En die werd stevig aangewakkerd toen manlief en ik in 2002 op vakantie in Engeland waren. Op zoek naar een laat avondmaal in de plaatselijke pub ‘The Hound and the foxes’,  vonden we een bijzondere hond in de pot. Er werd deze avond niet gegeten maar gezongen. De inwoners van het dorp studeerden liedjes in voor een optreden in de plaatselijke kerk. Dit ter ere van het vijftigjarig regeringsjubileum van Queen Elizabeth II. Ook wij kregen een papier met de teksten van de liedjes, én een bak tacochips én een grote Engelse pint. Uit volle borst zongen we mee: The White Cliffs of Dover, You are my Sunshine en Hey little hen.

Reusachtige kroon in Bath

Britse koningshuis

De prachtige bloemenkroon voor het jubileum in Bath van koningin Elizabeth in Bath.

Niet alleen Burford was die zomer in feeststemming, in heel Engeland waren standbeelden, rotondes en bloemperken versierd met vlaggetjes en koninklijke parafernalia. In Bath prijkte een reusachtige kroon gemaakt van planten op het midden van een druk kruispunt.

Ik kom ogen tekort bij vele koninklijks op tv

Sinds die vakantie lees ik elk boek, en kijk ik elke film en tv-serie met het Britse Koningshuis als onderwerp. Dat betekent dat ik op het moment ogen en oren te kort kom, want er is veel koninklijks te aanschouwen, and all so very British, yes indeed.

Smullen van Brits koningshuis in ‘Victoria’

Zo wordt, sinds afgelopen zaterdag, op NPO2 de uit acht delen bestaande Britse, historische dramaserie ‘Victoria’ uitgezonden. Een prachtig kostuumdrama over het leven van de koningin die in 1837 op achttienjarige leeftijd de troon besteeg. Vervolgens regeerde ze het koninkrijk voor meer dan 63 jaar. Overigens is dit record inmiddels gebroken door de huidige Queen Elizabeth. Koningin Victoria, overtuigend gespeeld door Jenna Coleman, groeide in haar tijd uit tot een belangrijk vorstin, mede door haar liefdevolle huwelijk met haar echtgenoot Albert, waar negen kinderen uit voortkwamen. Elke aflevering blijft een week lang beschikbaar op ‘Uitzending gemist’, wat bij series een geruststellende gedachte is.

En nu ook nog ontroerende ‘King’s Speech’

Gisteren werd óók op NPO2, ‘The King’s Speech’ (2010) uitgezonden. Deze film gaat óók over een lid van het Britse koningshuis,  King George VI, (achterkleinzoon van Queen Victoria) gespeeld door Colin Firth. Wanneer zijn oudere broer Eduard in 1936, na één jaar koningschap, afstand doet van de troon, is George zijn opvolger in de troonlijn. Een onaangename verrassing voor de hevig stotterende George, in een tijd dat het nieuwe medium, de radio, alles genadeloos vastlegt en uitzendt. Met behulp van een spraakleraar bereidt de aanstaande koning zich voor op de toespraken die hij moet houden. Een ontroerende film over de belastende, menselijke kant van het koningschap.
Terecht won deze film vier Oscars; waaronder die van ‘Beste regisseur’ (Tom Hooper), “Beste film” en “Beste mannelijke hoofdrol”. Kijken of je hem nog ergens kan terugkijken of huren, dus!

Golden Globes voor prachtige serie ‘The Crown’ van Netflix

Verder is er sinds november de prachtige serie ‘The Crown’ te bewonderen via Netflix. Begin deze week won deze nieuwe Netflix productie maar liefst twee Golden Globes, waaronder (natuurlijk!) die voor ‘de beste vrouwelijke hoofdrol in een serie’ voor Claire Foy.
Ademloos bekeek ik de tien afleveringen over het leven van Queen Elizabeth II, (de dochter van George VI) die in 1952 op jonge leeftijd gekroond wordt. In de serie wordt belicht hoeveel impact het koningschap heeft op de relaties met haar zus en haar echtgenoot. Bovendien moet ze haar positie aan de top van de macht bevechten. Ook Winston Churchill (John Litgow) aan het einde van zijn carrière, speelt een grote rol in dit eerste seizoen.

110 miljoen euro en 7000 schitterende kostuums

Deze serie, waarvan het scenario is geschreven door Peter Morgan, (The Queen) is gemaakt met het gigantisch budget van 110 miljoen euro: met acteurs van formaat, prachtige decors en (7000) schitterende kostuums is dat er wél vanaf te zien. Én te horen, want de muziek van Hans Zimmer en Rupert Gregson-Williams is prachtig!

‘Something complete different’, even luisteren naar Johnny Rotten…

Na het bekijken van al deze heerlijke drama’s is het allicht tijd voor ‘something completely different’ om weer terug te keren naar het leven van alledag. Om in stijl te blijven adviseer ik voor dat doel het nummer ‘God save the Queen’ van Johnny Rotten and the Sex Pistols. Want ook dàt is alweer geschiedenis!