Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. De televisie-serie Vliegende Hollanders niet gezien?  Via NPOStart kan u het gemis nog goed maken!

‘De wereld verbinden’ was de droom van zowel vliegtuigbouwer Anthony Fokker als luchtvaartpionier Albert Plesman vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De werkelijkheid heeft hun stoutste dromen overtroffen. Vliegen naar de andere kant van de wereld is inmiddels net zo gewoon geworden als op de fiets springen voor een boodschap. ‘Een jongensboek’ noemen de makers van de 8 delige AVROTros-televisieserie Vliegende Hollanders het verhaal van de twee botsende avonturiers. Maar dit ‘meisje’ vindt de serie ook een aanrader.

NPOStart

De laatste aflevering op Nederland 1 is al uitgezonden. Maar de serie Vliegende Hollanders kan nog steeds worden bekeken bij NPOStart en ik zou zeggen: ‘Haast u en gaat het zien!’. En kijk dan na aflevering 8 ook op de website van AVROTros naar de ‘making of’. Zo’n uitleg van een mooie film vind ik meestal een staaltje uitgesponnen promotie. Maar dat is in dit geval niet zo.

Op Youtube schetst producent Idse Grotenhuis in Hongarije op de set van ‘Vliegende Hollanders’, welke problemen het hoofd moesten worden geboden.

Anderhalf jaar digitaal geknutseld

Geboeid blijf ik kijken hoe men het begin van de burgerluchtvaart in Nederland tot leven heeft gebracht. Schijnbaar moeiteloos gaan historische zwart-wit beelden van de eerste vluchten van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij over in de gekleurde televisiewereld. In werkelijkheid is er anderhalf jaar geknutseld onder andere door digitale kunstenaars bij Planet X. Zo vliegt een inmiddels verdwenen Fokker-vliegtuig door het luchtruim dankzij het gefilmde voorbeeld van een modern propellervliegtuigje.

Acteren tegen groene achtergrond

Het betekende wel dat de cast van acteurs in Vliegende Hollanders hun werk vaak moest verrichten tegen een groene achtergrond of slechts in een voorstuk van een vliegtuig, terwijl een technicus een blower op hun gezicht zette. Steef de Bot als de jonge, Daan Schuurmans als de oudere Albert Plesman en Bram Suijker als de jonge en Fedja van Huêt  als de oudere Anthony Fokker spelen meer dan geloofwaardig.

Weinig erkenning voor vrouwen

Ook de andere -vrouwelijke- acteurs doen niet voor hun onder. De televisieserie beslaat de jaren 1919-1939 en dat betekent dat vrouwen in Nederland voor het eerst mogen stemmen. Even denk je nog dat Albert Plesmans secretaresse, heel geëmancipeerd blijft werken ondanks de regel dat vrouwen bij hun huwelijk ontslag nemen. Later in de serie menen we de werkelijke reden te ontwaren. En blijkt dat vrouwen in de tijd tussen twee wereldoorlogen maar bar weinig erkenning kregen voor hun inzet.

Trailer van de televisieserie.

Ruimte voor een tweede seizoen Vliegende Hollanders?

Vliegende Hollanders is uitgegroeid tot een televisieserie door het idee van Albert Plesman’s kleinzoon Jeroen die meende dat er een film stak in de geschiedenis van zijn grootvader. De producent zag er zelfs nog meer in. Gezien de rol van de KLM in onze samenleving is er misschien ook nog wel ruimte voor een tweede seizoen van Vliegende Hollanders…

In Kijk Eens tipten we eerder Netflix-series The Crown en Ratched. De liefde voor documentaires kan dagelijks worden beantwoord op IDFA.nl, waar gratis documentaires zijn te streamen. Het Franse Police is een goede breinbreker voor filmkijker. Brigitte Leferink zapte en bleef hangen bij het programma First Dates, waaraan haar eigen dochter bleek mee te doen.