Een enkele kritische maar vooral veel leuke reacties kwamen binnen via Facebook en Instagram op de actie van Marlies Mielekamp om 7 dagen lang te winkelen in eigen kledingkast en zich te laten fotograferen door Sivana Scholtz. Met als doel om meer combinaties uit haar garderobe te halen. Marlies vertelt hoe ze de afgelopen week heeft ervaren.

Wat is het me goed bevallen om een week lang te winkelen in eigen kledingkast! Ik heb daarbij combinaties gemaakt die ik nog nooit eerder maakte, zoals de groene jurk met okergele sjaal en vest. Ik heb mezelf beloofd dat ook in de toekomst te blijven doen. Maar corona maakt het wel erg moeilijk, de komende vijf weken in lock-down, nergens naartoe kunnen en dan toch de moed opbrengen steeds een andere combinatie te bedenken…

Glamour op een saaie dag

Toch ben ik het van plan. In het boek The Artist’s Way stond voor deze week als een van de doelen: trek eens op een saaie dag (en alle dagen lijken nu saai…) iets moois aan, gewoon voor jezelf. En dat ga ik vandaag doen: fijne zwarte broek met een nieuwe lichtgrijze trui met goud/zwarte strepen. Of misschien trek ik er wel die wollen rok bij aan die ik ooit in de uitverkoop bij Claudia Sträter kocht en nog nooit heb aangehad. Veel te chic voor een doodgewone, grijze, saaie ‘coronadag’. Maar vanmiddag moeten we iets afgeven bij onze zoon in Duitsland: zijn drie dochters houden wel van een tikje glamour, dus zij zullen het ongetwijfeld mooi vinden.

Een tikje glamour…

Kies voor kleur!

De reacties op mijn kleding hebben me verrast. Vooral de paars/fuchsia combinatie lokte negatieve reacties uit. Is het de kleurcombinatie? Of is het zo dat mensen van boven de 50 geacht worden er als grijze duiven bij te lopen? Dat zie ik namelijk te vaak.

Hup 50-plussers, kies eens voor kleur! Zelf geniet ik als ik een kleurrijk persoon in de stad zie lopen, zoals onlangs in Zwolle waar ik een in groen/turkooizen kleding gehulde oudere dame zag lopen. Ik kan me dan niet inhouden en roep dan naar zo’n persoon: ‘Wat ziet u er mooi uit.’ Waarop de aangesprokene me vrijwel altijd verrast bedankt.

Vintage vest van Kenzo

Ik merk wel dat ik steeds meer let op duurzaamheid. In fast-fashion winkels zoals de Primark, H&M en ZARA zul je me dan ook niet vinden. Ofschoon ik de jeugd wel begrijp; Zij hebben niet veel te besteden en voor hen is het natuurlijk heerlijk goedkope kleding te kunnen kopen.

Zelf kies ik steeds meer voor mooie basisstukken die ik combineer met wat ik kan winkelen in mijn eigen kledingkast. Zo heb ik net bij COS op internet een wollen, zwarte broek gekocht met wijde pijpen. Dat doe ik wel in de uitverkoop en eigenlijk schijnt dat dus ook minder duurzaam te zijn… Daar staat weer tegenover dat ik steeds meer kijk in tweedehands winkels. En nadrukkelijk op zoek ga naar bepaalde merken. Zo zoek ik al langer een veelkleurig, vintage vest of trui van Kenzo of Chacok. Mocht je die ergens gezien hebben, mail me even!