Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Vorig jaar tipten we het vierde seizoen maar ook het vijfde seizoen van Oogappels kluistert ons opnieuw aan de buis. Saai? De lotgevallen van Fabie, Merel, Erik, Carola en Marel, Dina en Tim en hun pubers gaan voorlopig niet vervelen!

Seizoenen terugkijken

Eerlijk is eerlijk: De kijktip van Oogappels werd allereerst gegeven door Wiette van Klingeren. Maar dat was op een moment dat de hoeveelheid opgenomen films, televisieseries en documentaires bij ons thuis de 100 procent opslagruimte benaderde. ‘We kunnen niet alles zien….’, was de conclusie omdat de eerste serie toen toch al een aantal afleveringen op streek was. Maar toen we eenmaal aangehaakt waren, konden we niet meer stoppen met kijken tot alle seizoen gezien waren. En nu is er dan het vijfde seizoen, waarin hoofdrolspelers Fabie, Merel, Erik, Carola en Marcel, Dina en Tim niet alleen met hun puberende kinderen worstelen maar ook met zichzelf.

Herkenbare situaties

Seizoen 5 van Oogappels trapte deze week af in het teken van afscheid. Niet alleen vertrekt Chris (zo innemend gespeeld door Thor Braun) naar Australië en krijgt Mees (Maas Bronkhuyzen) een eigen woning. Het geluk van het gezin Meijer staat onder druk nu zoon Max (Ciraj Amalal) afscheid hoeft moeten nemen van zijn prille voetbalcarrière. Erik (Ramsey Nasr) staat voor de moeilijke keuze wat te doen met zijn vader, die geestelijk snel achteruit gaat. Ben benieuwd welke rol 4 nieuwe acteurs; Idriss Nabil, Minne Koole, Janni Goslinga en Ali Ben Horsting in de serie gaan spelen!

Opnieuw begeleidt David Bowie de ‘Oogappels’ in seizoen 5.

Menselijkheid, ontroering en humor in Oogappels

Knap zoals Malou Gorter Merel speelt, afwisselend bitcherig en ontroerend onhandig in de omgang, zodat je haar ondanks alles toch sympathiek vindt. Maar ook de andere acteurs nemen je meteen mee in het verhaal. Dat is geschreven door Wim Hoen, Frank Houtappels, Roos Ouwehand en Lex Passchier. Maar als je leest wie de bedenker is van Oogappels, dan weet je al genoeg: Will Koopman. En welke andere serie blonk ook uit in menselijkheid, humor en ontroering? Juist ja, de ongelooflijke grote hit Gooische Vrouwen.

Genomineerd

Niet verwonderlijk dat Oogappels vorig jaar de Binge Streaming Video award van 2022 in de categorie Beste Nederlandse Productie heeft gewonnen. Dit jaar is de serie ook genomineerd voor de Gouden Televizier Ring (U kunt nog stemmen tot en met 19 september).

Genieten dus, woensdag op NPO1 om 20.33 u. Of kijk de afleveringen vooruit of terug via NPOPlus.

Meer Kijken

Nog zo’n mooie Nederlandse televisieserie vonden we ‘Tenminste Houdbaar tot’ Vorig jaar verscheen naar aanleiding van de succesvolle serie ‘Luizenmoeder, de film’. Omroep Max grossiert in series met een lach (en een traan), zoals Tweede Hans, Maud&Babs en Het dagboek van Hendrik Groen. Series, die nog steeds terug te zien via NPOStart en NPOPlus.

Openingsfoto: De ‘oogappels’ in Oogappels. Foto: BNN/Vara, Mark de Blok