Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Vorige week startte op woensdagavond het vierde seizoen Oogappels op NPO1 om 20.33 u. Nog nooit één aflevering van deze televisieserie gezien? U weet niet wat u mist, vindt Stella Ruisch. Ze is inmiddels verslaafd.

Seizoenen terugkijken

Eerlijk is eerlijk: De kijktip van ‘Oogappels’  werd allereerst gegeven door Wiette van Klingeren. Maar dat was op een moment dat de hoeveelheid opgenomen films, televisieseries en documentaires bij ons thuis de 100 procent opslagruimte benaderde. ‘We kunnen niet alles zien….’, was de conclusie omdat de eerste serie toen toch al een aantal afleveringen op streek was. Maar toen we eenmaal aangehaakt waren, konden we niet meer stoppen met kijken tot alle seizoen gezien waren. En nu is er dan het vierde seizoen, waarin hoofdrolspelers Fabie, Merel, Erik, Carola en Marel, Dina en Tim niet alleen met hun puberende kinderen worstelen maar ook met zichzelf.

Traden de grootouders eerst met opvoedings-wijze commentaren, in seizoen drie en vier is hun rol wat verder uitgebreid. Tim’s ruimdenkendheid wordt op de proef gesteld als zijn moeder op haar oude dag verliefd wordt op een vrouw. Eric worstelt met zijn verantwoordelijkheid voor zijn vader. Nadat zijn moeder na een jarenlang huwelijk voor zichzelf heeft gekozen, probeert zijn vader haar rol in het huishouden aan Eric op te dringen.

Herkenbare situaties

Seizoen 4 trapt af met de nachtrust, die elke ouder van pubers, regelmatig mist. Komen ze wel veilig thuis? Heerlijk, die herkenbare situatie, dat je eindelijk kunt slapen als je de deur open- en dicht hoort gaan. En dan ligt te woelen, terwijl je uitrekent hoeveel uur je nog hebt tot de ochtend….

Trailer van seizoen 4 van Oogappels.

Menselijkheid, ontroering en humor in Oogappels

Knap zoals Malou Gorter Merel speelt, afwisselend bitcherig en ontroerend onhandig in de omgang, zodat je haar ondanks alles toch sympathiek vindt. Maar ook de andere acteurs nemen je meteen mee in het verhaal. Dat is geschreven door Wim Hoen, Frank Houtappels, Roos Ouwehand en Lex Passchier. Maar als je leest wie de bedenker is van Oogappels, dan weet je al genoeg: Will Koopman. En welke andere serie blonk ook uit in menselijkheid, humor en ontroering? Juist ja, de ongelooflijke grote hit Gooische Vrouwen.

Genieten dus, woensdag bij deel 3 op NPO1 om 20.33 u. Of kijk de afleveringen terug via NPOPlus.

Meer Kijken

Nog zo’n mooie Nederlandse televisieserie vonden we ‘Tenminste Houdbaar tot’ Vorig jaar verscheen naar aanleiding van de succesvolle serie ‘Luizenmoeder, de film’. Omroep Max grossiert in series met een lach (en een traan), zoals Tweede Hans, Maud&Babs en Het dagboek van Hendrik Groen. Series, die nog steeds terug te zien via NPOStart en NPOPlus.

Openingsfoto: De ‘oogappels’ in Oogappels. Foto: BNN/Vara, Mark de Blok