Vanaf deze week kunnen we, zij het op afspraak, weer terecht in de winkel. Zeker wat lingerie betreft, is het fijn aan een deskundige verkoopster een vraag te kunnen stellen. Zoals aan Jolanda van Kruijsbergen (60) uit Nijmegen. Zij is lingerieadviseur bij Jacobs Mode. Marlies Mielekamp geeft ze tips hoe je er leuk kan uitzien in lingerie. Een uitkomst voor vrouwen boven de 50, die na de overgang met een veranderd figuur te maken krijgen.

Koop geen loszittende beha

De fout die veel 50-plus vrouwen maken is dat ze een te loszittende beha willen. “We krijgen allemaal wat meer loszittende huid op beha-hoogte. Veel vrouwen letten alleen op dat extra rolletje in de spiegel als ze een beha passen en kiezen daarom voor een wijdere maat,” ziet Jolanda van Kruijsbergen. “Wat dan gebeurt is dat het rugpand omhoog kruipt waardoor de borsten minder steun krijgen. Wij leggen dat altijd uit, maar uiteindelijk beslist de klant natuurlijk zelf.”

Je goede beha-maat bepaal je door te meten, stelt de lingerieadviseuse. “Dat kan over je kleding heen. Wij hebben er veel ervaring mee en met die indicatie voor de behamaat, kunnen wij beha ‘s uitzoeken om te passen. Wij kijken dan als je wilt mee of de bh echt goed zit.”

Beha-maat opmeten kan over kleding heen.

Een beugel mag je niet voelen

Ikzelf heb vaak last van de beugels in een beha. En dat ik niet de enige ben, blijkt als een oudere dame binnenkomt en vraagt naar een beha zonder beugels. “Toch ligt het vaak aan het model, het materiaal of aan de cupmaat als je die beugel voelt,” vertelt Jolanda. ‘Een beugel moet de borst goed omsluiten en mag je niet voelen. Je hebt naast de wat stuggere beugels ook soepelere. Ook dat is natuurlijk een keuze. Wil je toch geen beugelbeha dan hebben we een aantal modellen van Anita, Maidenform en Triumph in ons assortiment.’

De lingerieadviseuse vertelt dat Prima Donna  bij uitstek mooie en functionele beha’s heeft voor de grotere cupmaten. “Daarnaast verkopen we de merken Chantelle, Mey en Marie Jo die qua pasvorm ook geschikt zijn voor 50-plussers. Terwijl Esprit meer op een jonger publiek is gericht.”

Slip die hoog aansluit in taille

Strings dragen maar weinig senioren, weet Jolanda. “Vaak zijn het slips of shorts waarvoor ze kiezen. Kies dan voor een slip met vlakke randen die niet aftekent onder kleding. Omdat we ook daar vaak een rolletje meer krijgen kan je het best voor onder een jurkje een slip kiezen die hoog aansluit in de taille. Die is het minst zichtbaar.”

Verder heeft ze ook nog wat tips voor het onderhoud van mooie lingerie. “Was beha’s liefst op de hand. In de wasmachine kan ook maar doe de bh dan in een waszakje en was op een fijnwas programma van 30 graden met een laag toerental van de centrifuge en zonder wasverzachter te gebruiken. Zo voorkom je dat de beha en de beugels vervormen. Was ook geen zware dingen mee en sluit altijd de haakjes achter, zo voorkom je dat die in het kant haken.”

lingerie
Met mooie lingerie ga je blij de deur uit. Foto: Pixabay/Jackmac34

Blij de deur uit

Als ons gesprek is afgelopen vraag ik Jolanda mijn beha-maat op te meten. Het blijkt inderdaad een 80C en niet de 85 die ik vaak koop zodat het niet te strak zit… Uiteindelijk kies ik voor een zwarte beha van Mey die perfect zit en een zwarte Sloggi slip met kant. Blij ga ik de deur uit. Dat is ook de bedoeling van de adviseuse. “Vrouwen vertellen ons dat ze zich zelfverzekerder voelen met goed passende lingerie die niet tekent, zeker als het er ook nog eens mooi uitziet.” En leuk in lingerie, dat doet ook wat met je gevoel voor eigen waarde!

Niet zwart/wit

En dat we ook na ons 50ste er leuk in lingerie willen uit zien, blijkt wel uit een eerder verhaal dat Marlies schreef over kleurrijke lingerie. Dat we niet zwart/wit over ons uiterlijk moeten denken, bleek ook al eerder bij de vraag die Stella Ruisch stelde: kan een decolleté nog op onze leeftijd?