Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week staat in het teken van Internationale Vrouwendag, aanstaande maandag 8 maart en zetten we een aantal films over boeiende vrouwen in de schijnwerper.

Verzetsheldin

Een van die films over boeiende vrouwenlevens heet Sophie Scholl, die letzten Tage is een film uit 2005. Dit waargebeurde verhaal gaat over een jonge Duitse studente die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar broer en vrienden de verzetsgroep Die weisse Rose opricht. Ze worden uiteindelijk opgepakt en ter dood veroordeeld. De uitspraak ‘Heute noch’ als ze hoort dat ze die dag vermoord zal worden, bezorgde me kippenvel. De film is op youtube te bekijken (in het Duits, met of zonder Engelse ondertiteling). Via internet/bol.com kun je nog wel eens een tweedehands dvd op de kop tikken van de film met Nederlandse ondertiteling.

Trailer van Sophie Scholl, die met Engelse ondertiteling is te zien op Youtube.

Amerikaans icoon

RBG, een documentaire over een van de Amerikaanse iconen: Ruth Bader Ginsburg. Zij overleed op 18 september 2020 na een indrukwekkende carrière. Deze Amerikaanse juriste streed haar hele leven voor vrouwenrechten. Zij was een voorbeeld voor velen. Van 1993 tot haar dood was ze een van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. In deze documentaire komen niet alleen zijzelf maar ook collega’s en mensen voor wie ze een voorbeeld was aan het woord. Wat een geweldige vrouw. Petje af hoe zij tot haar overlijden op hoge leeftijd volop actief bleef. Te zien op Netflix.

Trailer van RBG.

Voor wie liever een speelfilm dan een documentaire kijkt: over het leven van Ruth Bader Ginsburg verscheen ook de speelfilm On the basis of sex.  Te koop op dvd.

Kiezen voor jezelf

Unorthodox vertelt het verhaal van Deborah Feldman, een jonge vrouw die ontsnapt aan haar leven als orthodoxe jodin in Amerika. Ze verhuist naar Berlijn. Deborah probeert daar in een voor haar volkomen onbekende wereld een nieuw leven op te bouwen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat de kracht, moed, eenzaamheid en voldoening zien van iemand die kiest voor zichzelf en breekt met alles wat vertrouwd is. Te zien op Netflix.

Trailer van Unorthodox, Engels ondertiteld.

Vrouwenkiesrecht

Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht mag een film over de strijd voor het vrouwenkiesrecht niet ontbreken. Nouchka van Brakel maakte een speelfilm over het leven van onze beroemdste voorvechtster, Aletta Jacobs. Deze film, Het hoogste streven, is helaas niet meer te koop of ergens te bekijken (als een lezer hem heeft, laat het me weten, ik zou hem graag nog eens zien). Wel is er een mooie film over de Engelse suffragettes met Meryl Streep als Emmeline Pankhurst. De Engelse dames deinsden nergens voor terug. Ze ketenden zich zelfs vast aan hekken. De heren spraken er schande van, maar het was allemaal niet tevergeefs. Met hun acties kregen ze voor elkaar dat ook vrouwen hun stem mochten uitbrengen. Te koop op dvd .

De film Suffragette met Carey Mulligan en Meryl Streep in de hoofdrollen.

Nog meer films van en over boeiende vrouwen

Dit weekeinde wordt online het IFA-festival gehouden, een internationaal filmfestival in Assen in het teken van vrouwen in en achter de film. Vorig jaar besteedden wij op Meerdanvijftig.nl op Internationale Vrouwendag aan inspirerende vrouwen. Vorige week tipten we de nieuwe televisieserie Red Light van Carice van Houten en Halina Reijn die vinden dat vrouwen een grotere rol moeten krijgen voor en achter de camera’s. Karin de Lange interviewde vorig jaar regisseur Annette Apon over haar film Leonie, actrice en spionne.