Het was een vraag op onze redactievergadering: wat als we Internationale Vrouwendag op 8 maart nu eens gebruikten om inspirerende vrouwen in het zonnetje te zetten? Vier van onze Meerdanvijftigervrouwen; Wendy Voois, Karin de Lange. Brigitte Leferink en Stella Ruisch gingen de uitdaging aan. Hieronder leggen ze uit waarom deze vrouwen een voorbeeld zijn in hun leven.

Geen naam wel een type inspirerende vrouwen

Vraag het Wendy Voois en er schiet niet meteen een naam te binnen. “Wel een bepaald type vrouw dat ik bewonder: de sterke vrouw, de stoere vrouw. Eén die niet meteen een tomboy of een ‘bitch’ hoeft te zijn. Maar een vrouw die kracht uitstraalt en tegelijkertijd ook haar vrouwelijkheid behoudt.”

Robin Wright als Claire Underwood in de Netflix-serie House of Cards.

Robin Wright, Uma Thurmann maar ook oma

Dan denkt Wendy bijvoorbeeld aan actrice Robin Wright in de rol van Claire Underwood in House of Cards.”Hoewel zij in de bekende Netflix-serie zich wel iets té hardvochtig naar mijn smaak ontwikkelt.”

“Uma Thurman in haar personage als ‘The Bride’ in Kill Bill verschijnt ook vrij snel op mijn netvlies: prachtige vrouw, geweldige rol! Maar ik moet ook denken aan wijlen mijn oma die in de oorlog op een fiets met houten banden half Nederland doorkruiste op zoek naar eten. Uiterlijk ongetwijfeld minder mooi dan eerder besproken vrouwen, maar ze doet zeker niet voor ze onder waar het stoer, sterk en krachtig aangaat.”

Uma Thurman vindt Wendy een prachtige vrouw als The Bride in Kill Bill.

Met Harriët Freezer begon emancipatie

Voor Karin de Lange vormde Harriët Freezer met haar boeken het startpunt van haar emancipatie. “Zij schreef het boek Het onderste uit de man. Het gaat over de verwachtingen die aan mannen wordt mee gegeven hoe je je als man gedraagt. Een zelfde soort boek schreef ze ook over vrouwen: Houd je nog een beetje van me. Ik was net twintig en zat in het eerste jaar van de opleiding voor maatschappelijk werker. Mijn schoonmoeder, geboren in 1920, was vaak in botsing gekomen met de onderdanige rol die vrouwen moesten vervullen. Zij gaf me deze boeken.”

Dolle Mina en ManVrouwMaatschappij

Zowel Karins moeder als schoonmoeder voelden zich gekortwiekt en hadden een hekel aan het huishouden. “Dolgraag hadden ze gewerkt en waren ze zelfstandig geweest. De vrouwen van hun generatie vormen met hun onvrede de kiem van organisaties zoals Dolle Mina en ManVrouwMaatschappij. Hedy d’Ancona, Joke Smit en Harriët Freezer zijn vrouwen uit die generatie die een stem gaven aan de onvrede van vrouwen.”

Dolle Mina organiseerde in de jaren zeventig demonstraties die het recht op abortus voor vrouwen moesten bereiken.

100 invloedrijkste vrouwen

Tot 2007 bestond de Harriët Freezerring voor emancipatie, ingesteld en uitgereikt door het maandblad Opzij, waarvan Harriët redactrice was. Karin de Lange: “Nu wordt door het maandblad de Opzij jaarlijks de  top 100 meest invloedrijke vrouwen bekend gemaakt. Emancipatie is nog steeds geen gelopen race. Zie het nieuws over nog steeds bestaande salarisverschillen tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen. Mijn gedachtegoed als vrouw is gevormd door deze inspirerende vrouwen, waarvoor  Harriët Freezer symbool staat.”

Het hoogste streven paar keer bekeken

vrouwen dromen jongensdromen
Aletta Jacobs

Eerste vrouwelijke student, eerste vrouwelijke arts, voorvechtster voor vrouwenkiesrecht en geboortebeperking; Brigitte Leferink is fan van Aletta Jacobs. “In mijn boekenkast staat haar autobiografie Herinneringen, naast Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid, het boek dat Mineke Bosch over haar schreef en Lieve dr. Jacobs, brieven uit de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht 1902-1942. Wat een vrouw! Zo jammer dat de film Het hoogste streven die Nouchka van Brakel over haar leven maakte, niet meer te zien of te koop is. De film kreeg slechte kritieken en trok slechts weinig betalende bezoekers maar ik heb hem een paar keer bekeken.”

Aletta Jacobs als Barbie

Voor Brigitte is Aletta Jacobs een instituut dat door elk meisje in Nederland zou moeten worden gekend. Zoals alle Amerikaanse meisjes luchtvaartpionier Amelia Earhart kennen. “Amelia is een van de ‘inspiring women’ , inspirerende vrouwen die door Mattel in een Barbie zijn vereeuwigd, net als onder andere Rosa Parks en Frida Kahlo. Wat mij betreft komt er ook een Aletta Jacobs Barbie.“

Angela Merkel hoort in rijtje inspirerende vrouwen

Ze lijkt in de verste verte niet op influencers als Kim Kardashian en ze kan ook niet zo mooi zingen als Beyoncé. Bovendien staat Angela Merkel op het punt van het politieke wereldtoneel te verdwijnen. Des te meer reden voor Stella Ruisch om de vierkante, immer in broekpak geklede, Duitse premier in het rijtje inspirerende vrouwen op te nemen. “Juist omdat ze zo verguisd is en haar uitspraak ‘Wir schaffen dass!’ haar nagejouwd wordt. Ze heeft het ondanks de politieke gevolgen gewoon gedaan. Uit christelijke geloofsovertuiging of pure medemenselijkheid heeft ze de grenzen van Duitsland open gelaten voor vluchtelingen. Ik was in Hamburg toen de groepen vluchtelingen aankwamen en werden ondergebracht in de Messehallen. Ik vond het indrukwekkend. Om tegen de publieke opinie in, bij je principes te blijven…Angela Merkel verdient een standbeeld!”

Angela Merkel: ondanks politieke gevolgen bij haar principes gebleven. Foto: Flickr.com/Annika Haas (EU2017EE)

Meer lezen over vrouwen en emancipatie? Op Meerdanvijftig.nl verschenen eerder Tips voor vrouwenboeken, Maak geen verkleinwoordje van jezelf, Wereldmenstruatiedag, Orange the world maar ook van Zwart-wit naar kleur