Werelddierendag? Er bestaan nog véél meer dierendagen dan op 4 oktober. Aan één besteden we speciale aandacht. 8 augustus staat namelijk in het teken van een wel heel eigengereid dier: de kat. Wereld Kattendag is in 2002 in het leven geroepen door het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) en verscheidene dierenrechtenorganisaties. Niet uitsluitend kattenliefhebbers, want de IFAW is in 1969 opgericht om zeehonden te beschermen.

Honden- of kattenmens

Er zijn mensen die zichzelf een uitgesproken hondenmens dan wel kattenmens noemen. Dan heb je een categorie die zich niet in een hokje wil laten plaatsen en van beide (alle?) dieren houdt en een groep die niets van beesten moet hebben. Om te zien tot welke soort ik hoor, deed ik de Questtest: Ben jij een honden- of een kattenmens.

Geen uitgesproken voorkeur…

Ik houd van beide even veel of even weinig…

De uitslag (niet geheel onverwacht): ‘Je hebt geen uitgesproken voorkeur voor katten of honden. Dikke kans dat je ze even leuk vindt. Of even afstotelijk. In dat laatste geval is een goudvis of de meer exotische slijkspringer misschien meer jouw ding’. 

Kattenliefhebbers staan open voor nieuwe ervaringen

Op dit site van Quest geven ze een toelichting bij de uitslag: ‘Psychologen van onder andere de University of Texas ondervroegen in 2010 online ruim 4500 mensen over hun voorkeur voor honden, katten, beiden of geen van de twee. Ze lieten hen ook een persoonlijkheidstest invullen. Hondenmensen bleken meer extravert, meegaand en nauwgezet dan kattenmensen. Terwijl kattenfans juist meer neurotisch zijn en meer open staan voor nieuwe ervaringen dan hondenliefhebbers’.

Ik houd ook niet van goudvis of slijkspringer

Ik herken me in geen van beide omschrijvingen. Ik ben extravert maar niet speciaal nauwgezet. Ik ben niet neurotisch, sta wel open voor nieuwe uitdagingen. Ik heb niets met dieren, zelfs een goudvis of die exotische slijkspringer kan me niet bekoren. Misschien komt het daardoor dat de beschrijvingen niet passen.

Beroemde katten

In de Questtest werd de foto getoond van een kat. Ik denk dat het Grumpy is, de chagrijnig kijkende kat die in mei 2019 overleden is, maar ik weet het niet zeker. Grumpy Cat heeft een eigen Wikipediapagina. Deze kat, haar echte naam was Tardar Sauce, haar bijnaam dankte ze aan haar gezichtsuitdrukking, is de beroemdste kat. Ze heeft bijna 2 miljoen volgers op Instagram en voert daarmee de lijst van celebrities in de kattenwereld aan.

Grumpy, de beroemdste kat ter wereld, heeft zijn eigen wiki-pagina. Foto: Gage Skidmore.

Garfields eigen wekkerradio

Een wereldwijd bekend stripfiguur is Garfield. Op 19 juni 1978 maakte deze creatie van Jim Davies zijn debuut in 41 Amerikaanse kranten en in de loop der jaren veroverde hij de hele wereld. Niet alleen in de strip, ook op allerhande producten, tot aan wekkerradio’s toe.

Garfield om de ochtend mee te starten. Foto: Pixabay

Edgar Allan Poes

In Nederland hebben we onze favoriete je-weet-wel-kater, Edgar Alan Poes uit de strip Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. De Rode Kater (de naam waaronder hij beter bekend staat) heeft een tijd een eigen strip gehad en ook over hem is er een speciale Wikipediapagina. Daar vind je onder meer het weetje dat de term je-weet-wel-kater in 2016 is opgenomen in Van Dale als synoniem voor gecastreerde kater.

Niet met je eigen kat naar Kattencafé

Kopjes in Amsterdam was het eerste kattencafé in Nederland. Het opende de deuren in 2015. Er wonen zeven katten en er passen twintig mensen in. Je komt er niet zomaar binnen. Je betaalt entree en van dat geld worden de katten ‘gelukkig en gezond te houden en om het café rendabel te houden’. Overigens is je eigen kat er niet welkom, dat is te onrustig voor de katten die er wonen. In de huisregels staat ook dat je je handen moet desinfecteren als je binnengaat. Mocht ik er ooit een kijkje nemen (de kans is niet groot, maar misschien wint mijn nieuwsgierigheid een keer) dan ga ik zeker bij vertrek mijn handen desinfecteren.

Walhalla voor kattenliefhebbers

Schattige kittens. Foto: Pixabay

Voor ik weggezet wordt als iemand die een hekel aan katten heeft: de exemplaren van mijn zus en die van een vriendin kunnen me wel bekoren, zeker toen ze nog schattige kittens waren. Ik was zelfs zo gek (of aardig) om ‘kraamcadeautjes’ te kopen toen ze hun intrede in de familie deden. Toch houd ik het meest van niet-levende exemplaren. Dan doel ik niet op de tas die Tinkebell van haar kat maakte (dat vind ik dan weer bizar), maar op een leuke knuffel die ik kocht in het walhalla voor de kattenliefhebbers: The Cat Gallery in York.

Kattenwinkel in York, ook leuk voor mensen die niet per se kattenliefhebbers zijn. Eigen foto.

York Cat Trail ook leuk voor kinderen

Ik belandde er bij toeval. Het is een aanrader. Ook voor mensen die zich niet per se kattenliefhebbers vinden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze hebben het. Van keukenschorten tot zeeppompjes, van lampen tot bloempotten, allemaal bezaaid met katten. En natuurlijk alles voor de kat zelf: activity centers en allerhande ander speelgoed en – niet onbelangrijk – allerlei middeltjes om een onhandelbare kat te behandelen. Vooral dat laatste lijkt me een must. Eigenwijs zijn, oké, maar onhandelbaar… daar kun je wat aan doen. En als je dan toch in York bent, loop dan de York Cat Trail, een wandeling door de stad, gemarkeerd door allerlei verschillende katten. Een leuk zoekplaatje, ook voor kinderen.

Wie niet genoeg van katten kan krijgen. Vorige maand kwam de leuke documentaire ‘Cat Stories’ uit. En over katten…en honden lezen kan ook, dankzij Sjakie, de kat van Wiette van Klingeren.