Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt (4 oktober), een goede datum voor zo’n dierendag zou zijn. In 1930 werd dierendag voor het eerst in Nederland gevierd.

In de loop der jaren zijn er een heleboel dierendagen bij gekomen.

  • 24 april: Internationale Dag tegen Proefdieren én Internationale Dag van de Geleidehond.
  • 25 april: Internationale Dag van de Pinguïn.
  • 27 april: Wereld Tapirdag.
  • 2 mei: Internationale Dag van de Tonijn.
  • 11 mei: Internationale Dag van de Vogelmigratie.
  • 23 mei: Internationale Dag van de Schildpad

En zo zijn er meer.

Ieder beest zijn eigen dierendag

Tapir, niet te verwarren met miereneter.

Naast de dierenverzameldag op 4 oktober heeft ieder beest zijn eigen dag. Een van de meest intrigerende dagen vind ik Wereld Tapirdag. Een dag die sinds 2008 wordt gevierd en in het teken staat van een vrij onbekend dier dat bovendien vaak verward wordt met de miereneter. De tapir is een herbivoor en moet niets van mieren hebben. Op de website van Wereld Tapirdag vind je de reden waarom deze bewoner van het regenwoud een eigen dag verdient: zijn voortbestaan is in gevaar. Met een simpele redenering wordt het klimaat er ook bij betrokken: All tapirs are endangered species.  Saving tapirs helps to save the rainforest.  Saving rainforests helps to save the planet and prevent climate change. Alle reden om de tapir extra aandacht te geven.

Na de tapir, de pinguïn en de tonijn

Dag van de tonijn is de dag waarop het Verdrag van Nauru werd getekend…

De pinguïn heeft een eigen dag gekregen omdat zijn leefomgeving in gevaar is. De tonijn staat in het zonnetje om aandacht te vragen voor de tonijnvisserij maar de dag draait ook om de lokale cultuur van tonijn. De dag is in het leven geroepen door de landen die het Verdrag van Nauru hebben ondertekend. In het kleine Polynesische eilandstaatje kwamen een aantal Oceanië-landen zoals Kiribati, Palau en Tuvalu bij elkaar om gezamenlijk de jacht op tonijn te reguleren.

En dan…. de Dag van het Werkpaard

Na alle dierendagen, de Dag van de Dierenarts!

Als je denkt dat je alle ‘dierendagen’ wel gehad hebt, is daar nog de Internationale Dag van de Dierenarts. Dieren kunnen immers niet zonder (medische) verzorging. Op iedere laatste zaterdag in april willen de WVA (wereldorganisatie voor dierenartsen) en de OIA (wereldorganisatie voor diergezondheid) overal op de wereld aandacht geven aan de actieve rol die dierenartsen hebben bij het verbeteren van het welzijn van dieren, de gezondheid van dieren, bij het veilig en duurzaam produceren van voedsel en de bescherming van de volksgezondheid. In 2017 was er in Nederland op 2 oktober een speciale dag voor de dierenartsassistenten. Zij ontberen een internationale dag, laat staan dat ze ieder jaar extra aandacht krijgen. Misschien moet daar actie voor gevoerd worden. Een mooie datum lijkt me 22 september: de Dag van het Werkpaard.

Dierenartsassistenten verdienen ook aandacht; op Dag van het Werkpaard? Foto’s: Pixabay

De dagen van Brigitte

Brigitte van Leferink vist uit de vijver van alle nationale en internationale Dagen, de leukste onderwerpen voor Meerdanvijftig.nl. Zoals Go Toplessday, de Dag van de stralende mensen en natuurlijk Internationale Vrouwendag.