Ik heb veel bloot gezien deze zomer en ik hoefde er niet eens voor naar het strand. Mannen die in hun blote bast de hond uitlaten, senioren op een elektrische fiets waarbij zij een fleurige, mouwloze zomerjurk aan heeft en hij zijn torso met grijze plukken haar showt en twee vijftigers die loom hangend over een bruggetje midden in de woonwijk een hengel uitwerpen en ondertussen de wirwar van tatoeages op hun behaarde ruggen aan de brandende zon blootstellen. Dit is de score tijdens een tochtje naar de supermarkt. Mannen trekken zonder enige gêne hun shirt uit en bewegen zich zelfverzekerd halfnaakt door stad en dorp. Vrouwen zie je niet meer topless. De rokzoom krimpt, het decolleté wordt lager en mouwen verdwijnen maar tussen schouders en onderkant van de billen is de romp bedekt. Ook op het strand.

Oben Ohne

Dat was in de jaren dat ik in Den Haag woonde en uren doorbracht op het strand van Scheveningen (de jaren tachtig van de vorige eeuw) wel anders. Toen droeg vrijwel niemand een bikinitopje, de stranddracht was uniseks. Oben ohne was de trend, voor mannen én vrouwen. Die mode behoort echter al een tijd tot het verleden. Een naakte vrouwenborst is nauwelijks meer in het wild te spotten. Die nieuwe preutsheid leidt tot potsierlijke situaties.

Topless aan het strand van Scheveningen. In de jaren tachtig héél normaal.

Heisa over topless

Denk aan de heisa rondom de blote borst (waarbij de tepel overigens wel bedekt was) van Latoya Jackson tijdens de Super Bowl in 2004, bekend geworden als Nipplegate. Sindsdien worden wedstrijden niet meer live maar met enige seconden vertraging uitgezonden. Borstvoeding in het openbaar is tegenwoordig een taboe en het grootste dieptepunt was deze zomer de verwijdering van de schilderijen van Rubens van Facebook. De voluptueuze blote dames zijn te aanstootgevend. Vlaamse museumdirecteuren luidden in een open brief aan Mark Zuckerberg de noodklok.

Topless grondwettelijk recht

Gelukkig hebben we voor elk ‘probleem’ een dag waarop we er extra aandacht aan schenken. De zondag het dichtst bij 26 augustus (dit jaar óp 26 augustus) is in 2007 uitgeroepen tot Go Topless Day. “As long as men can go topless, women should have the same constitutional right or men should also be forced to wear something that hides their chests” zegt initiatiefnemer Claude Vorhillon uit Nevada. Laten we beginnen met mannen iets aan te laten trekken als ze zich op de openbare weg wagen en vrouwen de ruimte te geven de knellende bandjes uit te doen op het strand. Lijkt me een redelijke verdeling.

Openingsfoto: Flickr.com/Robert Batina