Op de website van de 50PlusBeurs 2018 staat tussen de foto’s van bekende en minder bekende artiesten en experts die in Utrecht (18 t/m 22 september) optreden, in blauw en wit in een cirkel eenvoudig: blue zone. Blauwe zone is de term voor een gebied waar mensen wonen die langer en gelukkiger leven dan de gemiddelde wereldburger. In de Jaarbeurs is er een heel paviljoen ingericht waar meerdanvijftigers de heilige graal van het (bijna) eeuwige leven kunnen trachten te ontdekken.

Aansprekende voorbeelden op 50PlusBeurs 2018

 

50PlusBeurs 2018

Op de 50PlusBeurs kunt u zich informeren, inspireren of gewoonweg vermaken.

 

‘Gezonde voeding’, ‘minder vet, suiker en zout’, ‘meer bewegen’, ‘geen stress’ maar wel je ‘hersens blijven prikkelen’. We kennen de richtingaanwijzers op onze levensweg. Wie bang is te verdwalen, kan zich op de 50PlusBeurs 2018 door aansprekende voorbeelden op het goede pad laten brengen. Zoals de bekende personal trainer en ‘lifestyle coach’ Radmilo Soda, hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell en cardiologe Janneke Wittekoek. Ook onderwerpen waarover Meerdanvijftig.nl al eerder heeft geschreven als orthomoleculaire voeding en zelfs stoelyoga komen in Utrecht aan de orde.

Pascale Naessens’ pure koken

Maar hoe houden we lang, gelukkig en gezond óók leuk? In Nederland hebben dr. Frank en Sonja Bakker zich met toegankelijke diëten voorgoed op de kaart gezet. In België kennen ze Pascale Naessens, fotomodel en tv-presentatrice maar vooral promotor van het ‘pure koken’. In haar jonge jaren liet ze haar leven dicteren door calorieën te tellen, waardoor eten voor haar een gevecht werd. Die strijd heeft ze inmiddels gewonnen en nu eet ze zoals ze het op haar eigen site formuleert: ‘het buikje elke maaltijd rond’ en dat zonder overgewicht te krijgen! Het geheim: “geen snelle koolhydraten meer zoals pasta, aardappelen, rijst, brood maar wel veel vetten als olijfolie, room en roomboter.”

Vet is niet slecht

Klinkt dat misschien tegenstrijdig? “Dat komt omdat we in de jaren zeventig goedbedoeld door de overheid op het verkeerde been zijn gezet,” legt co-auteur William Cortvriendt op de Belgische televisie uit. Met hem schreef Pascale het eerder dit jaar verschenen ‘Puur en lichter’. “Destijds meenden de gezondheidswetenschappers dat vet de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Inmiddels weten we dat juist koolhydraten slecht voor ons zijn. Daarom zien we sinds de jaren zeventig die enorme stijging in diabetes 2.”

Alleen maar onbewerkte producten

50PlusBeurs 2018

Het nieuwste boek van Pascale verschijnt op 7 september.

Pascale wijt het aan de voedingsindustrie, die het ongewenste vet uit de producten heeft gehaald maar om er smaak aan te geven suiker heeft toegevoegd. Overigens laten we in haar visie die producten gewoon links liggen. Wie straks recepten gaat bereiden uit Pascales nieuwste boek ‘Nog eenvoudiger’ gebruikt alleen nog maar onbewerkte ingrediënten, zoals verse groenten, volle room of yoghurt.

Minder vlees, vis en nog meer groenten

Het elfde boek van Pascale Naessens verschijnt op 7 september en haar visie is ten opzichte van haar eerste boek niet veranderd, vertelt ze. Hooguit “Gefinetuned. Minder proteïne (vlees, vis) en nog meer groenten. We zijn nu net een challenge gestart waarvoor 25.000 mensen zich hebben ingeschreven. Die eten 10 dagen lang dan volgens mijn recepten.”

Niet afvallen maar lekker eten

Met het doel om af te vallen? Pascale reageert bijna verbaasd: “Mijn doel is mensen te overtuigen dat ze zonder aardappelen, pasta, rijst of brood ook héél lekker kunnen eten.” En ze vertelt meteen hoe je bloemkool door olijfolie aan het kookwater veel smaak kan geven. “Wie overgewicht heeft, kan door mijn recepten kilo’s afvallen. Maar wie op gewicht is, zal ook merken dat hij meer energie krijgt, fitter is.”

We hoeven niet allemaal hetzelfde te eten

Pascale Naessens praat bevlogen over voeding maar ze dringt haar mening nergens in het gesprek op. “Wat goed is voor mij, hoeft niet goed te zijn voor jou. We zijn allemaal anders, dus we hoeven ook niet hetzelfde te eten. Maar ik denk dat iedereen wel weet dat een zak patat niet echt gezond is.” Dat wie sport of veel beweegt wél snelle pasta’s zou moeten eten, is inmiddels ook achterhaald. “Froome en Djokovic baseren hun resultaten op energie uit vetten en niet uit koolhydraten.”

Nog Eenvoudiger

Ingewikkeld? “In mijn nieuwe boek bestaan de recepten uit vier ingrediënten en ze zijn binnen 10 tot 25 minuten te maken. Ingedeeld naar bereidingstijd. Ik kook lekker maar eenvoudig. En deze keer is het Nog Eenvoudiger,” citeert ze de titel van haar laatste boek. In België is Pascale al tien jaar bekend en haar boeken zijn bestsellers. “Het bewijs dat ik geen voorbijgaande hype ben.” Hoog tijd dus om in Nederland met de innemende Belgische foodie kennis te maken. Dat kan, op vrijdag 21 september op de 50PlusBeurs 2018.