Het vertrouwen van horecaondernemers in de economie is de afgelopen maand ernstig gedaald, staat deze maandag in de krant. Niet zo verwonderlijk, vindt Marlies Mielekamp, die zich ergert aan het geklaag in de horeca. Ondernemers kunnen nog van thuiszorg leren, adviseert ze.

Mooi zomerweer dus je zou verwachten dat de Nederlandse stranden vol liggen. Toch klagen de strandtenthouders in Scheveningen in het AD van vorige week steen en been. Het is er nog nooit zo rustig geweest. De maand juli viel qua omzet tegen, vertelt Thomas Boeren, eigenaar van beachclub Atlantis. En ook in de tot nu toe warme augustusmaand ziet hij minder gasten dan anders. Zelf denkt hij dat het komt omdat veel mensen na corona nu eindelijk  naar het buitenland kunnen en daar dus heen gaan.

Scheveningen is te duur

Daar denken de gasten van strandtenten in Scheveningen anders over. Scheveningen is gewoon te duur, klagen zij. Zo kost een bedje huren op het strand 13 euro. Er zijn zelfs plekken waar ze 100 euro vragen voor een bankje waar je met zijn vieren kan zitten. En voor een drankje ben je al snel 10 euro kwijt, voor een broodje tonijn betaal je 14,50. Ik begrijp dan ook volkomen dat mensen met een gezin Scheveningen mijden en elders hun vertier zoeken.

horeca kan van thuiszorg leren
Ondanks het mooie weer is het stil in Scheveningen.
Foto: Angelo Casto/Unsplash

Geklaag over salarissen bij GGD

En in Scheveningen zijn ze niet de enigen die hoge prijzen vragen. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse was het daar niet anders. Iedereen begrijpt dat de horeca twee slechte jaren heeft gehad maar deze zomer wordt het dubbel en dwars terug verdiend.

Verder zie je constant iemand uit de horecawereld op tv mekkeren over het feit dat ze geen personeel kunnen krijgen. Vooral de GGD krijgt daarvan de schuld, zij betalen immers veel meer. Een van hen vertelde op tv dat al degenen die bij de GGD gewerkt hebben nu fijn WW krijgen. En omdat dit meer is dan de horeca betaalt, komen ze niet meer bij hem terug.

Horeca betaalt slecht

Maar wat betaalt de horeca dan? Zelf heb ik een kleindochter van 18 die bij een eetcafé werkte en daar het fijne bedrag van 4 euro per uur verdiende. Daarvoor moest ze keihard werken. Bovendien waren er twee verdiepingen in het café, dus het was trap op, trap af. Dat hield ze al snel voor gezien. Bij de ijstent waar ze daarna werkte, kreeg ze 5,50 euro per uur. Nog steeds niet veel, maar ze vindt het werk leuk. Ze doet dat nu twee avonden per week. Daarnaast werkt ze vier ochtenden per week in de thuiszorg, ook hard werken. Maar ze geniet van de contacten met zieke en oudere mensen. Daarvoor krijgt ze… 12 euro per uur. De horeca kan nog wat van thuiszorg leren!

Meer nieuws lezen

Natuurlijk schrijven we over de leuke dingen in het leven als reizen, eten, lezen en televisie kijken. Maar als het nieuws ons meerdanvijftigers raakt, maken we daar ook melding van. Zo schreven we eerder over de protestactie van de huisartsen maar ook over de noodzaak van energiebesparingen. maar ook over een derde van AOW’ers die op rand van armoede balanceren. Onze andere nieuwsitems nog eens nalezen? Klik dan hier

Openingsfoto: Yan Krukov/Pexels