werkloosheid

Theo Jongedijk, schrijver van het boek over (zijn) werkloosheid.

Wie in dit land aan de slag wil, vindt altijd wel een baan. Dat was de gedachte waarmee journalist Theo Jongedijk (65) een aantal jaren geleden bijna opgewekt de werkloosheid in ging. Inmiddels weet hij, na 20 afwijzingen binnen 24 uur nadat hij had gesolliciteerd, beter. Over zijn ervaringen als werkloze schreef hij het boek ‘U past WEL/NIET in het profiel’. Het eerste exemplaar overhandigde hij deze week aan UWV-directeur Tof Thissen in Nijmegen.

 

Laat ongemotiveerde WW’ers na lang arbeidsverleden met rust

“Ik wilde mijn boek graag voor de verkiezingen uitbrengen,” vertelt Theo Jongedijk, die pleit voor afschaffing van de moedeloos makende sollicitatieplicht voor WW’ers. In ruil daarvoor, geeft hij als voorzet, zouden ze dan een basisinkomen kunnen ontvangen. “Het is nu een toneelspel, waar de deelnemers elkaar voor de gek houden; de werkgevers die talloze sollicitatiebrieven krijgen van mensen die ze nooit zullen aannemen, het UWV waarvoor 4x per maand verplicht moet worden gesolliciteerd en de sollicitanten die niet meer gemotiveerd zijn. Ik heb het dan over mensen die hun baan na 35, 40 jaar kwijt zijn geraakt. Laat die mensen met rust,” vindt Theo, die zelf inmiddels recht heeft op AOW.

Waar blijft onderwerp oudere werklozen in de verkiezingen?

“Officieel gaat het om 200.000 werklozen boven de vijftig. Maar in werkelijkheid zijn het er 750.000 tot een miljoen,” schat hij. “Zodra je 1 uur per week werkt als vijftigplusser ben je voor de statistieken al niet meer werkloos namelijk. En wie het zich financieel kan permitteren heeft zich vaak al teruggetrokken om te vissen of op de kleinkinderen te passen.”  Een interessante doelgroep voor politieke partijen maar in Den Haag heeft nog niemand op Jongedijks boodschap gereageerd.

Het resultaat van John de Wolf  is onbekend

In samenhang met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zou de werkloosheid onder met name zestigers toch een onderwerp moeten zijn in deze verkiezingstijd. “De campagne 50plus is al beëindigd, Het UWV wil het liefst naar meer maatwerk toe. Intussen gaat John de Wolf als ambassadeur van de werkzoekenden nog steeds op pad voor het ministerie van Sociale Zaken. Onduidelijk is welke resultaten hij boekt,” aldus Theo die in zijn boekje meerdere malen op John de Wolf terugkomt en hem aan het einde ook interviewt.  “Mensen kunnen vaak veel meer dan dat ze denken”, is het motto van de oud-voetballer.

Sympathiek en vlot geschreven boekje over werkloosheid

Dat bewijst ook het voor velen herkenbare verhaal van collega-journalist Tim Oosten, dat Jongedijk integraal in zijn boek heeft opgenomen. Oosten studeert inmiddels voor leraar Duits. Hij onderschrijft daarmee  de stelling dat vijftigers met een flexibele opstelling zeker in een aantrekkende economie niet kansloos zijn. Het sympathieke en vlot geschreven boekje -van 74 pagina’s en voor nog geen 6 euro te koop-  biedt uiteenlopende tips hoe je je -werkloos en boven de vijftig- in Nederland staande kan houden. En je misschien toch weer in de kijker van werkgevers kan lopen.
Te bestellen via Bol.com, Kobo.com en Mijnmanagementboek.nl.