Vadertje Drees draait zich in zijn graf om

50 jaar na de koppeling van de AOW aan het minimumloon staat die verbintenis weer op de tocht. In het nieuwe regeerakkoord gaat het minimumloon wel 7,5 procent omhoog maar wordt na de kleine verhoging van iets meer dan 1 procent per 1 januari de AOW los gelaten. Tenzij de Tweede Kamer dinsdag een stokje steekt voor de plannen van het nieuwe kabinet. Intussen is het slecht nieuws voor een half miljoen ouderen die buiten de ouderdomsuitkering niet of nauwelijks aanvullend pensioen krijgen. Die AOW’ers leven al op de grens van armoede. Vadertje Drees draait zich in zijn graf om.

75 jaar geleden blij met nieuw verworven recht

Nee, het gros van de ouderen die nu van hun AOW genieten behoort niet meer tot de generaties ‘die ons land hebben opgebouwd’ na de oorlog. Dat was de generatie van mijn ouders en schoonouders. Zij kregen het alleen maar beter en waren blij met hun nieuw verworven recht op hun 65ste met pensioen te gaan.

1957: het jaar waarop elke Nederlander boven de 65 het recht op AOW kreeg.

Tegenwoordig móet een derde van de gepensioneerden wel tevreden zijn met het weinige dat ze krijgen. Ze hebben geen keus, balancerend op de rand van de armoedegrens. En ook voor de groep AOW’ers met een fractie meer pensioen is de situatie niet veel beter. Al jaren geen geïndexeerd pensioen en nu wel geconfronteerd worden met een groeiende inflatie, stijgende energieprijzen en toenemende gemeentelijke belastingen.

AOW’ers op de grens van armoede: leven van 10 euro per dag

“Het beeld van ouderen die het met elkaar hebben over de volgende vakantie overheerst onterecht,” vertelde Trix van Biezen (77) in een van de laatste uitzendingen van de Nieuwsbv op NPO radio 1. Als getrouwde vrouw heeft ze weinig pensioen kunnen opbouwen en moet nu rondkomen van 10 euro bruto per dag, waarvan ze alle kosten moet betalen.

In het programma Scheefgroei lieten presentator Jeroen Pauw en journalist Bas Heijne begin dit jaar zien dat er ook een grote groep AOW’ers tot de mensen met vermogen in Nederland horen. En het in stand houden van de koppeling van AOW en het minimumloon om te voorkomen dat AOW’ers op de grens van armoede terecht komen, kost de overheid 3 miljard. Dat moet dan maar door die rijke gepensioneerden worden opgehoest, gaan er stemmen op. Een alternatief dat opduikt als de loskoppeling  in de Tweede of straks in de Eerste Kamer wordt tegen gehouden.

Laten we dan niet vergeten dat die vermogens vaak vastzitten in bakstenen. Huizen, waarvan de hypotheken door spaarzame ouderen zo goed als afgelost zijn. Met de gedachte verzekerd te zijn van een rustige oude dag

Meer lezen

AOW en pensioen zijn regelmatig terugkerende onderwerpen op onze website. Eerder schreven we al: AOW en pensioen: de tijd tikt weg. Over de leeftijdsgrens die automatisch wordt verhoogd als de leeftijdsverwachting stijgt: ‘perverse prikkels’ en het pensioenakkoord dat maar op zicht laat wachten. Zo is de discussie over het pensioen een soap geworden.

Openingsfoto: Chiara Daneluzzi/Unsplash