Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Maar wat is een goed moment om te starten met beleggen? Met welk bedrag begin je? Hoe kies je een beleggingsproduct dat bij je past? En is beleggen eigenlijk niet te riskant en te moeilijk?

De wanneer-vraag: wat is het juiste moment om te starten?

De keuze om te starten met beleggen is een keuze die kan passen bij een gewijzigde situatie. Als je meer te besteden hebt. Als een nieuwe fase in je leven aanbreekt. Bijvoorbeeld als de kinderen financieel op eigen benen komen te staan. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Dat is typisch zo’n moment waarop je ervoor kunt kiezen om te starten met beleggen en bijvoorbeeld maandelijks een bedrag in te leggen op een beleggingsrekening.

Starten met een bepaald doel

Veel mensen starten ook met beleggen als ze een bepaald doel voor ogen hebben. Om een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen bijvoorbeeld. Of om een kind een goede financiële start te geven. Niet alle jonge ouders zullen daar het geld voor hebben. Maar opa en oma kunnen ook iets betekenen. In plaats van de gebruikelijke spaarrekening openen ze dan een beleggingsrekening voor hun kleinkind.

De waarmee-vraag: het juiste bedrag om te beleggen

Het is verstandig om geld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. Al je geld beleggen is niet aan te raden. Start daarom alleen met beleggen als je er zeker van bent dat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Het Nibud heeft een handige bufferberekenaar, waarmee je kunt bepalen hoeveel geld je achter de hand zou moeten houden.

De hoe-vraag: het juiste product

Er zijn enorm veel beleggingsproducten op de markt. Producten met meer en producten met minder risico. Moeilijke producten en makkelijk producten. Weet je niet zo veel van beleggen? Kies dan een gemakkelijk product van een vertrouwde aanbieder, bijvoorbeeld Centraal Beheer. Aanbieders zijn verplicht om de risico-indicator van de AFM te gebruiken. Daarmee kun je het risico van verschillende producten gemakkelijk vergelijken. Nog een tip voor beginnende beleggers: laat het beheer van je belegging vooral aan experts over. Dat is wel zo gemakkelijk, je hebt er dan eigenlijk nauwelijks omkijken naar. Let wel op de kosten. Alle aanbieders van beleggingsfondsen brengen kosten in rekening. Volgens het meest recente onderzoek (2018) van vergelijkingssite beleggingsmatch.nl is Centraal Beheer op dit moment de goedkoopste aanbieder van beleggingsfondsen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met