Heerlijk ….. ik kreeg een Kerstbonus! Tien minuten later stond ik in mijn favoriete boekhandel. Het verlanglijstje van mijn gezinsleden die ook dol op lezen zijn in mijn hand.
Met een grote stapel boeken wankelde ik de deur uit. Thuis heb ik, heel voorzichtig, heel nieuwsgierig, de boeken bekeken… en ze daarna, prachtig ingepakt, onder de kerstboom gelegd. Hier volgt de familie top 6 boeken  onder de kerstboom. 

Geheim ontrafeld in Blindganger

Manlief heeft bovenaan zijn lijstje de nieuwe roman, Blindganger, van Michael Ondaatje gezet, vanwege de jubelende recensies.
Het boek begint met de pakkende zin: “In 1945 gingen onze ouders weg en werden wij toevertrouwd aan de zorgen van twee mannen die mogelijk crimineel waren.”
De 14-jarige Nathaniel en zijn iets oudere zus Rachel blijven achter in Londen onder de hoede van een groep raadselachtige mensen, die een oorlogsverleden met elkaar delen. Gaandeweg wordt het de kinderen duidelijk dat hun moeder, Rose, op de een of andere manier betrokken is bij de Britse inlichtingendienst.
Jaren later ontrafelt Nathaniel het geheim van zijn moeder.
Ondaatje schreef eerder de veelbekroonde roman The English Patient (1992), waarvan later een Oscar winnende film werd gemaakt.
Blindganger door Michiel Ondaatje. Uitgeverij  Nieuw Amsterdam, 2018

De top 6 favoriete boeken van de familie van Wiette van Klingeren.

Boek voor Obama-fan  

In november stuurt mijn jongste dochter me een hoopvol WhatsApp berichtje: “Heb jij toevallig het boek van Michelle Obama al? Ik wil het graag lezen!”
Als groot Obama-fan, kan ik me geen leuker geschenk bedenken dan dit boeiende boek.

Gezin en politiek komen eerlijk aan bod

Michelle Obama beschrijft in ‘Mijn verhaal’ haar leven vanaf haar haar jeugd in een warm gezin. Ook de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en haar gezin en de snel verlopende politieke carrière van haar man komen eerlijk en open aan bod.
“Ik wilde niet één of andere mooi aangeklede versiering zijn die kwam opdagen bij feestjes en lintjes kwam doorknippen. Ik wilde dingen doen die zin hadden en blijvend waren’, schrijft ze vlak nadat het gezin hun intrek heeft genomen in Het Witte Huis. “Mijn eerste onderneming op dit gebied, zo besloot ik, zou de tuin zijn” Ze legt een moestuin aan bij Het Witte Huis om een boodschap uit te dragen over gezond leven.

Persoonlijke foto’s leuke toevoeging

Het boek schetst een duidelijk beeld van een integere, intelligente vrouw, die met veel inzet en toewijding, haar bijzondere leven op zinvolle wijze vorm weet te geven. De persoonlijke foto’s (16 pagina’s) zijn een leuke toevoeging.
“Laten we de ander binnenvragen”, besluit ze haar verhaal. “Er zit goedheid in de bereidheid anderen te willen kennen en horen. Voor mij is dit hoe we worden, how we become.“ Wat een prachtige, passende Kerstgedachte!
‘Mijn verhaal’ (Eng. titel ‘Becoming’), door Michelle Obama. In Nederland uitgegeven door Hollands Diep, 2018

Al lezend de wereldzeeën bevaren 

Mijn 8-jarige kleinzoon heeft tot onze grote vreugde ook de lol van het lezen ontdekt. Spannende, avontuurlijke verhalen leest hij het liefst.
Hij wordt op zijn wenken bediend met De grote kleine kapitein, in de jaren zeventig door Paul Biegel tot leven gewekt.
Het kleine jongetje, met zijn grote pet, dat op zijn zelfgebouwde schip, ‘de Nooitlek’ de wereldzeeën bevaart. Hij wil met zijn vrienden Marinka, dikke Druif en bange Toontje naar het eiland van Groot en Groei.
“Als je daar komt en je slaapt er een nacht, dan word je de volgende ochtend wakker als een grote man.”
Dit boek bevat alle drie de delen, mét de bekende illustraties van Carl den Hollander, waarvan een flink aantal in kleur.
De kleine kapitein is al vele jaren het lievelingsboek van kinderen. Natuurlijk! “Misschien zie je hem weleens voorbijkomen als je aan het strand staat.”
De grote kleine kapitein, door  Paul Biegel. Uitgever Lemniscaat 2018

Ongelooflijk waargebeurd verhaal

Mijn schoonzoon kijkt altijd graag over de grenzen; dat maakt hem tot een sympathieke man. Zijn keuze voor Laura H., de reconstructie die Thomas Rueb schreef, verwondert mij dan ook niet.
De jonge vrouw werd in de zomer van 2016 aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze komt uit ‘Sweet Lake City’, verklaart ze en ze wil terug naar huis.
Thomas Rueb volgt het spoor van de bekendste Syriëgangster van Nederland, Laura uit Zoetermeer, tot in Irak. Hij reconstrueert haar bekering, haar ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Een ongelooflijk waargebeurd verhaal, met de belofte van een meeslepende thriller. Ik hoop dat schoonzoon een beetje doorleest!
Laura H.-, het kalifaat meisje uit Zoetermeer, door Thomas Rueb. Uitgegeven door Das Mag  

Prentenboek van 2017 ook dit jaar leuk

Voor mijn 4-jarige kleindochter moet een boek visueel aantrekkelijk zijn. In 2017 werd De kleine walvis verkozen tot Prentenboek van het jaar. Prachtige tekeningen en ongelooflijk simpele zinnen vertellen over Boy, die met zijn vader aan zee woont. Omdat zijn vader hele dagen erop uittrekt met zijn vissersboot, is Boy vaak alleen thuis met hun zes katten.
Op een dag vindt hij op het strand een aangespoelde jonge walvis. Hij neemt hem mee naar huis en legt hem in de badkuip.
De walvis kan heel goed luisteren …….
Naast het boek is het mogelijk om een App met leuke liedjes en spelletjes te downloaden, waarop Frank Groothof het verhaal van de kleine walvis voorleest. De kleine walvis, door Benji Davies. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2015

Laatste van boeken onder de kerstboom is voor…mezelf!

Natuurlijk grijp ik de gelegenheid met beide handen aan om óók mezelf een boek te schenken. Het was, – laten we dat niet vergeten-, wel mijn kerstbonus!
Bovenaan mijn verlanglijst staat Het goede leven. Econoom en journalist Annegreet van Bergen pakt met Het goede leven –hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd-, de draad op van haar bestseller Gouden jaren.

Bedankt, Annegreet van Bergen! Foto: C. Jelmer de Haas.

“Dat boek maakte zoveel herinneringen los”, zegt de schrijfster tijdens de presentatie van haar nieuwe boek, die ik bijwoon. ”Mensen kwamen met ontroerende en aangrijpende herinneringen. Er waren nog zoveel verhalen over de spectaculaire veranderingen in ons dagelijks leven van de afgelopen halve eeuw. Die moesten vastgelegd worden!”

Een feest der herkenning

Het goede leven is opnieuw een prachtig boek geworden, met heerlijke foto’s, -een feest der herkenning- en boordevol verhalen over hoe de auto langzamerhand binnen ieders bereik komt, over gezinnen die, vanaf de jaren zestig, op vakantie gaan en over de komst van de mobiele telefoon, die maakt dat iedereen altijd en overal bereikbaar is.
Maar bovenal is het een boeiend en knap geschreven verhaal over economische veranderingen, waar je uren in blijft lezen en kijken. Om je daarna te realiseren hoe rijk we zijn geworden, hoe goed we het hebben. Dankjewel Annegreet! Het goede leven, door Annegreet van Bergen. Uitgeverij Atlas Contact, 2018