Op het afgesproken tijdstip bel ik aan bij de crèche van mijn kleinzoon. “Ha, daar is de voorleesoma,” word ik enthousiast binnengehaald door een leidster. Mijn dochter heeft me gevraagd of ik wilde voorlezen in het kader van de Kinderboekenweek, die morgen wordt afgesloten. In een halve cirkel zitten de peuters, bijna kleuters keurig op een stoeltje op me te wachten. Ook baby’s kijken verwachtingsvol hoe ik het grote boek van Rupsje Nooit Genoeg van tafel pak. Ik krijg warempel een brok van ontroering in mijn keel.

Maak me ’s nachts wakker en ik roep: Pietje Puk!

Het is de combinatie jeugdherinnering, lezen en de romantiek van boeken die me raakt, zoek ik een verklaring. Dat moet ook de reden zijn geweest dat er terstond werd gereageerd op onze oproep om de herinnering aan uw favoriete kinderboek met ons te delen. Mij kun je midden in de nacht wakker maken en vragen: wat was je eerste kinderboek en dan roep ik meteen Pietje Puk. Wat was ik trots toen ik samen met mijn moeder een boek mocht uitzoeken bij de bibliotheek!

Kruimeltje, Tuinen van Dorr maar ook Arendsoog

Herma Dogger schrijft ons dat ze zich altijd nog Jaap Holm en zijn vrienden kan herinneren en Kruimeltje. “De meester op mijn school las daaruit voor en die kon zo mooi vertellen, dat je je eigenlijk in het boek waande. Heb naderhand de boeken zelf nog tig keer gelezen.” De kleinkinderen van oma Mieke van de Berg zijn nog iets te jong voor ‘De tuinen van Dorr’ van Paul Biegel. Maar ze is vast van plan om het ze voor te lezen. “Ik vind het knap van Paul Biegel dat hij nieuwe woorden kan maken, waarvan je meteen begrijpt wat ze betekenen. En het is gewoon een heel mooi verhaal.” Samen delen we het leesplezier van Pluk van de Petteflet. “Weet je nog: de heenenweerwolf? En Zaza de kakkerlak, kon ik zo lekker zzzzzissend aan de kinderen voorlezen.”

Voor mijn man is het Biggles en Karl May

Met Diane Graffelman deel ik de avonturen van de Scheepsjongens van Bontekoe, want toen al vond ik dat jongens leukere boeken voorgeschoteld kregen dan meisjes. Mijn man roept meteen Biggles als hij aan zijn jeugd denkt, en Karl May, “Natuurlijk! Indianen en cowboys; dat was zo’n andere wereld.” Arendsoog hoort daar ook bij, schrijft Jacob Meijer die ook genoten heeft van Dik Trom.

Afke’s Tiental is van generaties voor me

Gullivers Reizen, Drie Jongens op een Onbewoond Eiland van Willy van der Heijden, worden ook genoemd. Tja, dat is wat anders dan Afke’s Tiental, dat Wil van Zwiepen nog steeds een mooi boek vindt. Eigenlijk is het een boek van generaties voor me. Maar ook bij mij hingen de Aap Noot Mies van Cornelis Jetses in de klas. Hij illustreerde het boek van Nienke van Hichtum. Uit sentimentele overwegingen kocht ik er ooit nog een houten kinderpuzzel van.

Uit sentiment ‘Het Sopraantje’ gezocht

Dezelfde emotie dreef Karin Besselsen-Van Kasteel om haar allereerste leesboek, “ruim 60 jaar geleden”, Het Sopraantje, om het boek via internet te zoeken en… te vinden. Maar ik las ook heel veel favoriete boektitels die ik nog nooit eerder ben tegengekomen. Zo genieten Sjaan en Jolanda Rensink op Facebook nog samen van De laatste kinderen van Gundren Pausewang.

Wat zal voor volgende generaties hét kinderboek zijn?

De kleine John op de crèche komt naast me staan met de vraag of ik nog één boek wil voorlezen. Wat zal straks zijn favoriete kinderboek zijn? De volgende generaties hebben het misschien over Dribbel, Rupsje Nooit Genoeg of Woezel en Pip….