In de kennissenkring is een babymeisje geboren dat Vajén heet. Die voornaam had ik nog nooit eerder gehoord.  Via Google kom ik er achter dat ik me daarvoor niet hoef te schamen. Op de site van de Nederlandse Voornamenbank zie ik dat het een nieuwe toevoeging is aan het rijke arsenaal namen. Ze is pas ná 2010 ontstaan en ik vermoed dat het eigenlijk een verbastering is van Fabienne en Fayenne. Ook al laat het Meertens Instituut dat de Voornamenbank bijhoudt, dat nog in het midden.

Midden in een druk leven, krijgt Stella Ruisch te horen dat ze voor het eerst oma wordt. Hoe gaat een vrouw met een drukke baan, die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 18 van een serie blogs over de nieuwe generatie oma’s.

Vajén, Kiy en Xess Xava

Nu is Vajén nog een naam die ik kan uitspreken. Meer moeite heb ik met de naam van het pas geboren zoontje van tv-ster Victoria Koblenko en voetballer Evgeniy Levchenko. Hoewel Kiy voor de Nederlandse tong een minder grote opgave is dan Xess Xava, zoals het zoontje van voetballer Wesley Snijder en tv-presentatrice Yolanthe Cabau heet door vernoemingen samen te trekken.

Knotsknettergekke namen

Sinds 1970 zijn de regels voor het geven van geboortenamen zoveel versoepeld dat het wel een knotsknettergekke naam moet zijn, wil het door de ambtenaar worden geweigerd. Zoals de namen die Emile Ratelband aan zijn kinderen wilde geven: Tsjakkalotte en Frans Rolls Royce. Op Vernoemingen.nl is de laatst geweigerde naam Dienaar van God in 2013. Miracle of Love mocht in het hippiejaar 1973 alleen als er streepjes tussen werden geplaatst. Hoe zou deze ruim veertigjarige man of vrouw zich nu noemen? Mia? Mick? Mijn jongste dochter zat in de klas met een meisje dat Chanel heette. Dat klonk niet eens zo gek maar wie komt er op het idee om zijn kind Berlusconi te dopen?

Rinse appelstroop

Met terugwerkende kracht hebben mijn man en ik nog spijt dat we onze zoon geen Rinse hebben genoemd, een naam die een familietraditie had. We waren bang dat hij mogelijk zou worden gepest met Rinse appelstroop. Nu hadden we hem rustig zo kunnen noemen. Inmiddels moeten we uitleggen dat dit een ouderwets zoet broodbeleg is.

Ik ken vijf mensen met zijn naam

Vernoemen was voor mijn dochter en haar man niet aan de orde. Ze wilden geen enkel risico op scheve ogen. En omdat de achternaam al behoorlijk lang was, kozen ze voor mijn kleinkind uiteindelijk een eenlettergrepige naam, die ook nog oerhollands is. En al is hij de laatste jaren in populariteit gedaald, er lopen meer dan 20.000 mannen, jongens, jongetjes en een handjevol vrouwen met die naam rond.
Het kostte de familie dan ook weinig moeite de naam al voor de geboorte te raden. Ook omdat het gezicht van mijn dochter verried dat we goed hadden gegokt. Ik kan moeiteloos vijf mensen met zijn naam in mijn omgeving opnoemen. En toch is de naam Thijs voor mij sinds zijn geboorte uniek.