Zeven jaar geleden riep Giel Beelen 30 september uit tot Broer en Zusdag, ter nagedachtenis aan zijn overleden zus. Sindsdien staat 30 september ieder jaar in het teken van broers en zussen. Brigitte Leferink vertelt hoe ze als kind verlangde naar een oudere broer.

Jaloers op vriendinnen

Een oudere broer. Dat leek me als puber geweldig. Ik was de oudste van drie meisjes en had vriendinnen met oudere broers. Super interessant. Het leukst was dat die oudere broers een groep vrienden hadden. Jongens waar je tegenop keek en stiekem verliefd op kon worden. Tot afgrijzen van die vriendinnen, want die vonden over het algemeen hun oudere broers knap stom. Vervelende pestkoppen, als ze al enige interesse in hun jongere zus toonden. Ongeïnteresseerden waren er echter ook bij. Hoe ze zich gedroegen maakte me niet eens uit. Ik bekeek alles met enige afgunst.

Romantiek strookte niet met werkelijkheid

Wat was ik gelukkig toen ik zelf eerst een zoon en daarna een dochter kreeg. Een koningswens wordt het genoemd. Wat ik vroeger miste, zou mijn dochter wel hebben. Een broer die altijd voor je klaar stond. Die je ophaalde van feestjes en natuurlijk geweldig leuke vrienden had. Gelukkig kunnen mijn kinderen goed met elkaar opschieten maar dat romantische beeld was niet helemaal conform de werkelijkheid.

Broer- en Zusdag is bij ons Zussendag

Ondanks dat verlangen naar een oudere broer ben ik erg blij met mijn zussen. Toen en nu. Met de één scheel ik een jaar, met de ander vier jaar. Met degene die direct na mij komt deelde ik jarenlang vriendengroepen. We hadden beiden ook andere vrienden en vriendinnen maar er was een grote overlap. Het leeftijdsverschil met de jongste was te groot, maar zij kwam wel bij ons logeren toen wij als oudsten op kamers woonden of als we een feest gaven. We verhuisden alle drie van Twente naar Den Haag, maar wonen inmiddels allemaal weer ergens anders. We hebben regelmatig contact, organiseren af en toe een gezellige zussendag, gaan soms in tweetallen met elkaar een paar dagen weg of op vakantie. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik ooit een oudere broer miste. We hebben het heel goed met zijn drieën.

Meer lezen naar aanleiding van Broer- en Zusdag

Aike Borghuis schreef een boek over het verborgen leiderschap van oudste dochters. Stella Ruisch schreef in ‘Broertjes en zusjes, over de plek die je inneemt in het gezin.  Laetitia vertelde over haar broer Jochem, die een vrouw uit het verre oosten wil. Wendy Voois las de Zeven Zussen serie en Marlies Mielekamp verklaarde het succes van deze boekenserie. Wil je meer weten over wat de gevolgen kunnen zijn van de dynamiek in een gezin, doe dan een keer, net als Marlies, mee met een familieopstelling.

Openingsfoto: Pixabay