Aike Borghuis werkt al jaren met oudste dochters op leiderschapsposities. In Het verborgen leiderschap van oudste dochters neemt ze lezers mee op een persoonlijke ‘Reis van de Heldin’ om te ontdekken wat de invloed van je plek in het gezin is op je leiderschap.

De plek in het gezin

Mijn ogen bleven haken bij de woorden ‘oudste dochters’ bij het scrollen op LinkedIn. Ik ben een oudste dochter en werd nieuwsgierig. Is er iets speciaals met oudste dochters? Even goed lezen. Het bleek de aankondiging van een boek van Aike Borghuis over leiderschap van oudste dochters. Ze is zelf een oudste dochter en kent de dynamiek die de plek in het gezin met zich meebrengt.

Schrijfster Aike Borghuis is zelf een oudste dochter.

Energievretende cirkel

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deelt Aike haar ervaringen die ze heeft opgedaan in het jarenlang werken met oudste dochters. Wat zijn de kwaliteiten en valkuilen? Wat is de oudste dochter-dynamiek en wat is het verborgen leiderschap? Aan de hand van een testje kun je ontdekken in hoeverre jij jezelf herkent in de dynamiek. En in de vicieuze energievretende cirkel van oudste dochters.

‘De Reis van de Heldin’ in het tweede deel is geïnspireerd op ‘De Heldenreis’. Joseph Campbell beschreef die in 1949 in zijn boek De held met de duizend gezichten. De reis ken ik uit de wereld van verhalen en films maar heb nooit de link gelegd met mijn eigen leven. Een eyeopener!

Inzichten en handvatten voor oudste dochters

Aike Borghuis zet je aan het werk met dit boek. Je kunt het stap voor stap doen. Of eerst globaal doorlezen, zoals ik heb gedaan. Alvast quotes lezen van meer en minder bekende vrouwen als Eva Jinek, Hillary Clinton, Sabine Uitslag en Rebecca Gomperts. Een blik werpen op de oefeningen en koppen snellen. Een beeld krijgen van wat je te wachten staat als je aan de reis begint.  En als je dat beeld hebt, gewoon weer op bladzijde één beginnen en jezelf verrijken met inzichten en handvatten die je gelijk kunt toepassen.

Meer lezen over de rol van het gezin

Op Meerdanvijftig schreven we al eerder over hoe je gezin bepalend kan zijn voor je toekomst. Stella Ruisch schreef onlangs over broertjes en zusjes. Marlies Mielekamp schreef over de rol van haar moeder. Brigitte Leferink stuitte eerder dit jaar nog op een ander facet van haar jeugd: ze is opgevoed door een ondernemersdochter.

Openingsfoto: collage van bekende oudste dochters. Met de klok mee: tv-presentatrice Eva Jinek, abortusvoorvechtster Rebecca Gomperts en oud-politica Sabine Uitslag. Foto’s: Willem Velthoven en Roel Wijnants/Flickr.com