We kunnen ons sinds gisteren weer vergapen aan museumschatten. Niet online vanuit onze luie stoel maar echt, met onze neus erbovenop. Slenteren door de zalen van musea, genieten van al het moois en ons verwonderen over bijzondere kunst. Brigitte Leferink maakt alvast een keus uit het grote aanbod van tentoonstellingen.

Het is negen maanden geleden dat ik een museum bezocht. Zoveel tijd tussen twee museumbezoeken overkomt me niet vaak. Dankzij de Bankgiroloterij Vipkaart, die toegang geeft tot veel musea, bekijk ik graag speciale tentoonstellingen en wip ik even binnen als ik een stad bezoek. Nu valt er veel in te halen. De volgende tentoonstellingen staan op mijn verlanglijstje.

Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution

Voor het eerst is in Nederland een bijzondere privécollectie met topstukken uit Mexico te zien. Schilderijen en tekeningen en fotografie van modernisten. De tentoonstelling schetst een beeld van Frida Kahlo en haar tijdgenoten.

De kern bestaat uit drieëntwintig iconische werken van Kahlo, waaronder enkele van haar beroemdste zelfportretten. Een veertigtal sleutelwerken van haar man Diego Rivera en Mexicaanse tijdgenoten, zoals Lola Álvarez Bravo, María Izquierdo, David Alfaro Siqueiros en Rufino Tamayo illustreren de periode van artistieke vindingrijkheid in Mexico. Deze kunstenaars waren overtuigd van hun revolutionaire invloed op de samenleving. Historische foto’s tonen een glimp van belangrijke Mexicaanse culturele figuren, waaronder Kahlo en Rivera,

Zelfportret van Frida Kahlo: ‘Diego on my mind’
© 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF
Te zien in het Cobra-Museum, Amstelveen. Tot en met 26 september 2021. 

Fré Drost, grafisch beeldend kunstenaar

De in Groningen geboren Freerk (Fré) Johannes Drost kreeg tekenles van Jan Gerrit Jordens, actief lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. Hij inspireerde Fré om met linosnede te werken. Een ander Ploeglid, de bekende drukker Hendrik Werkman, was eveneens een aanstekelijk voorbeeld voor Fré. Fré maakte carrière als reclameontwerper voor onder andere Unilever, NS, bloembollenkwekers en Werkspoor. De affiches die hij toen maakte, zijn nog steeds in trek. Na zijn overlijden in 1987 ontving het Noord-Veluws Museum een selectie van zijn kunstwerken als schenking. In de naar hem genoemde zaal worden zijn werken nu tentoongesteld.

Gids Greet Hagendoorn legt de achtergronden uit van kunstenaar Fré Drost.
Te zien in het Noord-Veluws museum, Nunspeet, tot en met 19 september 2021.

MuZiem opent je de ogen

Ervaren hoe het is om blind te zijn. Dat doe je tijdens een donkerbeleving of expeditie ribbelroute. Samen met een blinde of slechtziende gids ontdek je op interactieve wijze wat je wél kan als je niet (goed) kunt zien. Wat doet het met je andere zintuigen? MuZieum opent je de ogen. Completteer deze bijzondere ervaring met een chocoladeproeverij in het pikkedonker. Om samen te beleven met je (klein)kinderen. Daarvoor moeten ze wel ouder zijn dan 8 jaar.

Te zien  of liever gezegd te voelen in MuZieum, Nijmegen. 

Paradox van de Deense Gouden Eeuw

De Deense Gouden Eeuw duurde eigenlijk maar een halve eeuw. De eerste helft van de 19e eeuw was Denemarken een land in crisis. Juist in die periode benadrukken schilders als Christoffer Wilhelm Eckersberg, Christen KØbke, Thomas Lundbye en anderen de nationale eenheid van Denemarken. Vijftig hoogtepunten uit de Nivaagaard Collectie van Eckersberg zijn nu te zien in Enschede.

Te zien in Rijksmuseum Twenthe, Enschede, tot en met 29 augustus 2021

Jubileumtentoonstelling

Begin jaren zeventig verwierf het echtpaar Van Groeningen het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis in het Drentse Eelde voor een symbolisch bedrag. Met de bedoeling dit rijksmonument vervolgens te laten restaureren. Zij lieten het verfraaien met hedendaagse muurschilderingen van belangrijke kunstenaars die het noordelijk realisme omarmden: Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander. De kern van de collectie wordt gevormd door realistische en figuratieve kunst uit Nederland van na 1945. De verzameling werpt een interessant licht op de ontwikkeling van moderne kunst van na de Tweede Wereldoorlog in het noorden.

De expositie besteedt ook aandacht aan de bouw van het museumpaviljoen. De film De bouw van Museum De Buitenplaats 1994 – 1996 toont unieke beelden.

Bij het monumentale 17de eeuwse Nijsinghhuis verrees het moderne museumpaviljoen De Buitenplaats. Foto: ©Sake Elzinga
Te zien in Museum de Buitenplaats, Eelde

Chagall en hedendaagse kunstenaars

De tentoonstelling Tussen werelden combineert het werk van Chagall met die van hedendaagse kunstenaars. Tussen werelden volgt hun zoektocht naar identiteit. De overeenkomst tussen de tentoon gestelde kunstenaars is dat ze allen met één been midden in de hedendaagse kunstwereld staan en met het andere in een cultuur met een eigen religie en tradities. Ze opereren op het snijvlak van geloof en ongeloof, liberaal en orthodox, internationaal en lokaal, eigentijds en traditioneel. Een spanningsveld dat wereldwijd voelbaar is, vooral in ons zo geseculariseerde land.

Te zien in museum Krona, Uden. Tot en met 26 september.

Margaret Kilgallen: That’s where the beauty is

Margaret Kilgallen maakte in de jaren ’90 in San Francisco furore met haar lijntekeningen. Haar kunst houdt nauw verband met o.a. vrouwvriendelijke thema’s. Margaret Kilgallen was hard op weg door te breken toen ze in 2001 op haar 33e overleed. Haar nalatenschap kent twee kanten: tekeningen op papier en hout, vaak van klein formaat, en grote street art kunstwerken. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van deze kunstenares.

Eerste grote retrospectief van de te vroeg overleden Margaret Kilgallen.
Te zien in Museum Bonnefanten, Maastricht. Tot en met 7 november 2021.

Nog meer musea…

Vorig jaar bezocht Stella Ruisch het Jenevermuseum in Schiedam en bekeek ze het Museum Boerhaave van binnen. Wiette van Klingeren nam een kijkje in Museum De Zwarte Tulp. Ook kastelen zijn weer open voor publiek, zoals Kasteel de Haar. Vooral een aanrader voor liefhebbers van Downton Abbey.

Openingsfoto: Bezoekers in het Van Goghmuseum in Amsterdam. Stale Grut/ Unsplash