Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. De acteurs in Ma Rainey's Black Bottom grepen net naast de Oscars. Maar dat maakt de film op Netflix niet minder de moeite waard om te zien, constateert Karin de Lange.

Oscar waardig

Als je geïnteresseerd bent in het wel en wee van zwarte mensen in de VS in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, dan mag je deze film op Netflix niet missen. Zo snap je meer van het ontstaan van de Black Lives Matter-beweging. Ma Rainey was de eerste blueszangeres met succes in Amerika. De filmtitel, Ma Raineys Black Bottom, slaat op één van haar nummers. De film beschrijft een episode van haar leven in de opnamestudio in Chicago en volgt het doen en laten van haar en haar muzikanten. Viola Davis speelt de rol van Ma Rainey weergaloos. Wat mij betreft de Oscar voor beste actrice waardig, waarvoor ze was genomineerd maar die uiteindelijk naar Frances McDormand ging. Viola Davis’ Ma Rainey is fel en vol nauwelijks ingehouden woede. Chadwick Boseman maakt met Ma Rainey’s trompetspeler Levee evenveel indruk. Levee komt met haar en de studio in conflict door zijn ambitie een eigen band te beginnen. De studiobaas weet wel raad met hem.

Toneelstuk als film

Ma Rainey’s Black Bottom is een bewerking van het toneelstuk van August Wilson. Een groot stuk van de film speelt zich dan ook af in het van de buitenwereld afgesneden bedompte hok, dat de repetitieruimte van Ma Rainey’s band is. Uit de gesprekken tussen de verschillende muzikanten wordt duidelijk hoe ieder van hun met de raciale verschillen omgaat. De trauma’s door het ondervonden racisme bepaalt hun gedrag. Denzel Washington produceerde en regisseerde al eerder een film op basis van een toneelstuk van August Wilson, Fences, dat een succes werd in de bioscoop. Ook in deze film speelde het verhaal zich af in de dialogen. Overigens geen beletsel voor het publiek: de film werd een succes in de bioscoop.

Trailer van Fences, waarin Denzel Washington zelf ook meespeelde.

De eerste twee films van een serie

Denzel Washington heeft de rechten gekocht om de tien toneelstukken die August Wilson schreef over de Afro-Amerikaanse geschiedenis te verfilmen. Fences en Ma Rainey’s Black Bottom zijn de eerste twee. Fences werd uitgebracht bij HBO. Voor Ma Rainey’s sloot hij een deal met Netflix, de zender waarop de film nu te zien is. Ik ben benieuwd naar de volgende, want het is duidelijk dat hij met zijn verfilmingen hoge ogen gooit.

Prijzen

Hoewel de Oscars de acteurs ontgingen, won Chadwick Boseman postuum wel de Golden Globe voor zijn rol als Levee. Viola Davis werd voor haar rol zowel genomineerd bij de Golden Globes als bij de Oscars. Uiteindelijk won Ma Rainey’s Black Bottom wel Oscars voor make-up, kostuums en kapsels. Op zich is het te begrijpen dat de film niet een Oscar won als beste film. Daarvoor vraagt de setting; voornamelijk in de opnamestudio in Chicago, veel van de kijker. Die is gewend aan zich snel afwisselende scènes in veel verschillende settings. Het spel van de acteurs; hun lichaamstaal, de veelzeggende blikken maar vooral hun teksten maken het zien van de film echter meer dan de moeite waard. Sterker nog; ik overweeg nog een keer te kijken, omdat er zoveel werd gezegd dat ik het niet in een keer heb kunnen bevatten.

Trailer van Ma Rainey’s Black Bottom.

Meer kijktips?

Karin de Lange zag eerder ook een fascinerende remake van Berlin, Alexanderplatz. Stella Ruisch tipte ook een film die tot nadenken stemt: Police. Of kijk vooruit naar wat ons het komend jaar, hopelijk, in de bioscoop nog te wachten staat aan mooie films die genomineerd waren voor de Oscars.