Heerlijk als je een nieuw huis hebt en je alles opnieuw kan inrichten! Woon je al langer in je huis dan ben je door de indeling – keuken hier, openhaard daar – vaak verplicht je meubels op dezelfde plek te laten staan. Juist nu we zo veel tijd binnen doorbrengen is het leuk om je huis een mini makeover te laten ondergaan. Marlies Mielekamp geeft 7 tips voor de metamorfose.

1. Verwissel de kussens

Heb je een neutraal ingericht huis dan kan je door een of twee kleurige stoelen te gebruiken meer kleur aan je inrichting geven. De kleur van die stoel(en) kan je dan ook toepassen in de kussens op een neutrale bank.

Twee opvallend gekleurde stoelen in een neutraal ingericht huis.

2. Pas de kleur van de kaarsen aan

Die kussens zelf kan je ook per seizoen wisselen. Zelf verwissel ik eind maart en eind oktober de kleur en structuur van de kussens. ’s Winters heb ik kleurige, wollen,  gehaakte kussens en kussens van ribfluweel, zomers leg ik in plaats daarvan satijnen lichtgrijze en turquoise kussens neer. Ook pas ik daar de kleur van bijvoorbeeld kaarsen op de tafel bij aan voor een mini makeover.

Met kaarsen kun je kleuraccenten in je huis wisselen.

3. Bloemen uit het seizoen

Ook planten en bloemen kan je aan het seizoen aanpassen. Bij mij staat bijvoorbeeld  in de winter op de eetkamertafel altijd een grote zwarte bak met drie orchideeën (gaan superlang mee!). In de lente staan daar bijvoorbeeld pioenrozen in een grote vaas of een klein bosje lelietjes van dalen, in de zomer een veldboeket en tijdens de Nijmeegse vierdaagse (ik woon in Nijmegen) staat er altijd een grote bos gladiolen.

Met planten kun je je interieur opfrissen.

4. Stal iets uit

Een tip van mede redactielid Karin de Lange: kijk in je kasten en kies iets om uit te stallen en naar te kijken. Zelf doet ze dat met een mooi serviesje. Maar er zijn natuurlijk legio andere dingen waar je dat mee kan doen: een mooie schaal, mooie glazen enzovoorts. Bij mij staat tegenwoordig een mooi gietijzeren theepotje met brandertje op de kast.

Mooi servies ’tentoon stellen’.

5. Kies kleur

Behalve de kussens kan je bijvoorbeeld ook andere dingen per seizoen aanpassen. Zo verwissel ik in lente en herfst mijn ‘tentoonstelling’. Al jaren spaar ik turquoise keramiek; dat krijgt in de lente en zomer een prominente plaats. Terwijl in de winter de uitstalling ook veel zwart kent. Verder leg ik voor mijn eigen mini makeover op de zwarte tegelvloer vanaf oktober een turquoise kleed.

6. Vergeet bij mini makeover slaapkamer niet

Ook de slaapkamer kan je een mini makeover geven. Zo is onze slaapkamer zomers fleuriger: dan gebruik ik felgekleurde dekbedden en in de drie schilderijtjes boven het bed stop ik kleurige prenten. In de winter is het vaak grijs en wit en zitten in de lijstjes pastel prenten.

In de winter rustige tinten in de zomer fleurige kleuren op bed.

7. Verf een van de muren

Verf een van de muren van je woonkamer in een spannende kleur. Zelf ben ik erg gehecht aan mijn witte muren, maar ik zie bij mijn dochters wat een leuk effect het geeft om één van de muren te verven. De een deed dat door een muur beige te maken, ook nog vrij neutraal, maar de ander koos voor een hardblauwe muur in de keuken en nachtblauw in de slaapkamer. Ziet er zo gaaf uit als je de rest van je mini makeover erop aanpast!

Tip ons tips…

Meerdanvijftigers hebben de nodige kennis in huis. En zo geven we af en toe tips voor huis- tuin- en keukentoepassingen. Zoals 5 tips om je mond gezond te houden. Of tips van een doorsnee tuinliefhebber. De komende maanden zullen we vaak tips geven naast natuurlijk de gebruikelijke voor boeken en televisie! En wellicht heeft u ook nog tips voor ons? We ontvangen ze graag: info@meerdanvijftig.nl.