We mogen de komende dagen rekenen op een herfstzonnetje; mooi! Want bij het weerbericht voor dit weekeinde schoot ik overeind van de bank. Bijna nul graden? Dan moet ik nu echt de tuin in om hem winterklaar te maken. Het besef overvalt me, want het heeft nog zo lang zomer geleken. Voor wie ook niet elke dag met zijn handen in de zwarte aarde staat hier wat tips van een gelijkgestemde tuinliefhebber.

1) Bollen planten

voorjaarWillen we het voorjaar 2019 vieren met bloeiende tulpen, narcissen, crocussen en wat dies meer zij, dan is dit weekeinde een goed moment. Wel even wachten tot na de ochtend, want anders sta je te kleumen met je schepje en je netje bollen.

2) Plaats maken

Als tuinliefhebber ben ik ook doordrongen van het feit dat planten maar weinig verschillen met het dna van mensen. Daardoor iets te lang gehoopt dat er nieuw leven zou ontstaan uit die in de zomer verdorde heesters. Nu is het moment om plaats te maken. Voor nieuwe bollen of een nieuwe struik.

3) Op naar tuincentrum

Als beginnende tuinbezitter geleerd dat niet het voorjaar maar de herfst het beste plantseizoen is. Dus op naar het tuincentrum!

4)  Vorstbescherming

De gevallen bladeren kun je weg harken maar ook gebruiken voor bescherming tegen de vorst rondom bomen en planten. Of op de composthoop gooien, natuurlijk. Dat is een milieubewuster oplossing dan een plastic vuilniszak vullen.

5) Koop kamerplanten

En vergeet binnen niet. Planten in huis schijnen te helpen tegen depressieve gevoelens. En die dreigen als het buiten donker en nat is. Is het al tijd voor een kerstster?

Moe maar tevreden tuinliefhebber

Zo! Dan is het daarna tijd om de lampen aan te steken en je moe maar tevreden op de bank neer te vlijen. Met het nieuwste deel van de familiekroniek van De Cazalets of de eerste aflevering van zo’n fijne Netflix-serie.