Ben je een groot liefhebber van een smaakvol glas wijn en kun je altijd wel een reden verzinnen om een goede fles te openen? Je bent zeker niet de enige. We verzinnen maar al te graag een excuus om die geliefde fles wijn te ontkurken. Je hebt iets te vieren, die ene chardonnay past zo goed bij het diner of je hebt wel iets troostrijks verdiend na een zware werkdag. Maar eigenlijk is het zonde als wijn drinken een gewoonte wordt. Je raakt eraan gewend en waardeert de wijn waarschijnlijk minder dan wanneer je alleen op zaterdagen een exclusieve fles opentrekt. Gelukkig hoef je niet meteen te stoppen met wijn maar kun je ook minderen en een weekenddrinker worden, zodat het speciaal blijft. Maar hoe word je een weekenddrinker? We geven je graag drie tips!

1) Koop goede kwaliteit voor het weekend

Minderen is op sommige momenten best een uitdaging. Stel er daarom tegenover dat als je wél drinkt in het weekend, je het er dan ook van mag nemen. Haal alleen de allerbeste kwaliteit wijn in huis. En wanneer je dan bijvoorbeeld een schitterende rode wijn merlot of een elegante Bordeaux voor het weekend uitzoekt, hoef je waarschijnlijk ook minder op de prijs te letten. Wie niet meer dagelijks wijn drinkt, bespaart immers heel wat geld!

2) Haal de wijn doordeweeks niet in huis

Maak het jezelf makkelijker door ervoor te zorgen dat je geen wijn in huis hebt op de dagen dat je niet drinkt. Zou je dit wel doen, dan kom je al gauw in de verleiding. Stel: het is dinsdagavond, je hebt risotto gemaakt en volgens het recept moest de risotto worden afgeblust met een scheut witte wijn. Je hebt toevallig nog een witte Bourgogne in de kelder liggen. Natuurlijk kun je dan nu die fles toch al open is, net zo makkelijk een glaasje van die witte Bourgogne bij de risotto drinken. Maar dan val je toch weer terug in oude patronen die je nu juist wilde doorbreken! Bewaar de recepten met wijn dus ook alleen voor het weekend.

3) Bewust genieten

Probeer op de dagen dat je wel drinkt, zo bewust mogelijk van je glas wijn te genieten. Dit doe je door er met alle aandacht bij te blijven, je glas niet te vol te schenken en er echt even een ontspanningsmoment van te maken. Ga er lekker comfortabel voor zitten, steek er de kaarsen bij aan en probeer je zintuigen het werk te laten doen. Wat voor smaak, aroma’s en textuur herken je in de wijn?

Conclusie: doe wat voor jou goed voelt, en stel realistische doelen. Als het je lukt om te minderen waardoor je als weekenddrinker op zaterdag extra geniet van een lekker glas wijn, kun je zeker trots zijn op jezelf!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met