Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Tot en met 25 juni wordt op het voormalig vliegveld Twente het theaterspektakel ‘De vergeten Twentse Lente‘ gespeeld. Combineer een mooie voorstelling met een bezoek aan een mooie Nederlandse regio!

Drie theaters

Na het theaterspektakel Hanna van Hendrik waren de verwachtingen hooggespannen. Zou Johanna ter Steege er opnieuw in slagen een originele en boeiende voorstelling te maken? Die vraag kan met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. De Vergeten Twentse Lente is zeer de moeite waard, ook als je niet uit de regio komt.

Het is met recht een theaterspektakel. In een hangar op het voormalig vliegveld Twente zijn drie theaterruimten gecreëerd. De eerste is een dorpsplein. De woningen aan het plein kunnen als een poppenhuis worden opengeklapt waardoor het ‘toneel’ anderhalf keer zo groot wordt. De tweede ruimte is door een ingenieus gebruik burgemeesterskamer, woonhuis, kantoor en fabriek ineen en de laatste is een zandvlakte. Het publiek verplaatst zich gedurende de voorstelling van de ene naar de andere plek.

De woningen aan het dorpsplein kunnen als een poppenhuis worden opengeklapt. Foto: Roy Beusker

April-meistaking in 1943

Het verhaal speelt zich deels in de Tweede Wereldoorlog en deels in het heden af. In het heden krijgt het Twentse dorp onverwacht een erfenis van tientallen miljoenen euro’s. De net geïnstalleerde burgemeester Fenna (gespeeld door Johanna ter Steege) heeft de taak een goede bestemming voor dat geld te vinden. De erfenis blijkt verband te houden met de April-meistaking uit 1943. Dat zet de verhoudingen tussen de bewoners in het dorp op scherp. Want wie was er in het dorp toen goed en wie was er fout? Wie mag delen in het geld en wie niet?

Johanna ter Steege vertelt op TV Oost over De Vergeten Twentse Lente.

Bekende en minder bekende acteurs in De Vergeten Twentse Lente

De acteurs en actrices spelen allemaal dubbelrollen. Door snelle kleding- en accessoirewisselingen wordt duidelijk welke tijd het is. Schijnbaar moeiteloos transformeren ze van oma in kleindochter, van opa in kleinzoon. De cast bestaat deels uit bekende acteurs. Naast Johanna zijn Stefan de Walle (Flodder, De Marathon) en Laus Steenbeeke (Flodder, Klokhuis) de meest bekende gezichten. Er doen daarnaast ook jonge net afgestudeerde of nog studerende acteurs mee en een heel leger aan amateurs. Ze spreken Twents en Nederlands. Er wordt gezongen, gedanst en gemusiceerd.

Met De Vergeten Twentse Lente wordt een stukje (vergeten) geschiedenis tot leven gebracht. Het roept verschillende emoties op. Een lach en een traan. De belangstelling is overweldigend. Gelukkig zijn er extra voorstellingen gepland. Tot eind juni te zien. Meer informatie en kaarten bestellen kan hier.

Meer te weten komen over Twente?

Als geboren Twentse tipt Brigitte Leferink ons niet alleen over dit theaterspektakel. Zo vertelde ze ons over het gebruik van de krentenwegge en haalde ze herinneringen op van de Paasvuren. En op de dag van het kasteel (Tweede Pinksterdag) kun je in Twente ook een mooie monumentale fietstocht maken.

Openingsfoto: Johanna ter Steege als burgemeester Fenna in het theaterspektakel De Vergeten Twentse Lente. Foto: Annemieke van der Togt