Lekker ploegen door berg bladeren

Entree van Design Museum Gent

 

De herfst is natuurlijk vooral mooi door de warme kleuren. Mijn vroegste herinnering aan de herfst is het speelkwartiertje in de eerste klas van de kleuterschool. Op de speelplaats stonden reusachtige bomen en in het najaar hing daar de geur van natte bladeren. Dat was de tijd om lekker door de bladeren heen te ploegen en nog steeds zie je kleine kinderen hetzelfde doen.

Meerdanvijftigers kijken meer om zich heen dan jongere generaties. Vandaar dat Kees Rooze elke maand 4 foto’s uit zijn bestanden kiest met een speciaal thema. Ter inspiratie. 

Engelse ‘Fall’ prachtige naam voor herfst

Stilte voor de storm in Zuid-Limburg

 

Het jaargetijde heeft natuurlijk ook zijn vervelende kanten, zoals storm en regen. Het kan behoorlijk glad zijn als je op de fiets moet remmen op een nat bladerdek. Ik vind de Engelse term “Fall’ een prachtig woord voor de herfst. Het geeft weer dat de zomer voorbij is en de bladeren gaan vallen. Ik heb het woord herfst ook vaak met veel genoegen voor het taalspelletje “galgje” gebruikt.

Tijd voor ‘Pappelux’

Van oude bomen…Landgoed Schaep en Burgh.

 

In de herfst komt de warmere kleding tevoorschijn. En ik herinner me nog dat wij bij “Matto” nieuwe pantoffels gingen kopen. Matto was een schoenenwinkel die volgens mij allang niet meer bestaat. Het was in dezelfde tijd dat “Pappelux” bij ons thuis verscheen.

Driehoeksruil

Mijn ouders waren in die tijd net zoals zoveel mensen in Amsterdam op zoek naar een groter huis, dus er is sindsdien niet veel veranderd. Pappelux was een oudere vrouw, zo’n vijftig jaar oud, die ging verhuizen. Ze woonde met haar man “Cas” in een woning met zes kamers. Het was de bedoeling dar er een driehoeksruil zou plaatsvinden. De details weet ik niet meer, alleen dat het niet is doorgegaan.

Prachtig Amsterdams accent

‘Pappelux’ wilde dezelfde pantoffels als die van mijn moeder, want die vond zij zo mooi. Ze vroeg aan haar man of het goed was dat ze ze ging kopen en het mocht. Het inmiddels ook verdwenen merk was “Pantalux”, maar dat kon de vrouw niet onthouden. Keer op keer zei ze met een prachtig Amsterdams accent “Pappelux” en zo ben ik haar blijven onthouden.

Voor straf bladeren vegen

Een schoongeveegd landschap in Zuid-Limburg.

 

Op de middelbare school was het in de herfsttijd oppassen geblazen, want de directrice stond elke ochtend met scherpe en strenge blik te kijken of je wel bij de poort van je brommertje afstapte. Als je dat niet deed, volgde er straf. En ook degene die te laat kwam was de pineut. De overtreders moesten zich melden bij dezelfde strenge directrice. Je haalde het niet in je hoofd om je niet te melden. De volgende ochtend voor acht uur moest je dan voor straf bladeren vegen tot je naar je klas mocht.