Mijn favoriete actrice is Frances McDormand. Sinds haar indrukwekkende rol in de film Fargo sla ik geen film over waar haar naam op de titelrol staat. In Three Billboards Outside Ebbing, Missouri zet Frances McDormand opnieuw een vrouw neer die indruk maakt in al haar menselijkheid. Niet voor niets is ze opnieuw genomineerd voor een Oscar voor beste actrice in 2018. Als ze die wint bij de uitreiking op 4 maart aanstaande, dan is de 14de actrice met twee Oscars. Want ze heeft er al een voor haar rol in Fargo.

Wiette van Klingeren is net als veel van onze leeftijdgenoten gek op film. Regelmatig geeft zij bezienswaardige tips, zoals in haar verhaal over de verfilming van Brooklyn , schreef ze over opgroeien in de jaren zestig en genoten we van de adviezen van haar hondenwandelclub.

5 keer op puntje van mijn stoel voor Fargo

Fargo is een loeispannende film. Ik heb de film al minstens vijf keer bekeken, en altijd vanaf het puntje van mijn stoel. De personages zijn onvergetelijk, de uitwerking subliem en de beelden van het barre en ijzige sneeuwlandschap zo wit als het verhaal zwart is. ‘Jeetje’, zeggen de personen in dit verhaal regelmatig. Er gebeurt dan ook genoeg om je over te verbazen.

Helderwitte sneeuw kleurt rood

In het lege, witte noorden van Amerika heeft autohandelaar Jerry Lundegaard (William H. Macey) dringend geld nodig. Hij huurt twee onnozele, maar hardvochtige criminelen in om zijn vrouw te ontvoeren. Het plan is om het losgeld, dat gefortuneerde schoonpapa ongetwijfeld gaat betalen, in eigen zak te steken. Dit idiote plan escaleert volkomen wanneer de auto van de ontvoerders, met Jean Lundegaard gekneveld op de achterbank, wordt aangehouden door een ‘State Trooper’. Het kost de arme man zijn leven. Ook twee jonge automobilisten die per ongeluk getuige zijn van het misdrijf overleven deze ontmoeting niet. De helderwitte sneeuw kleurt al aardig rood!

Waggelend  lost Frances McDormand zaak op

Zwanger waggelend lost Frances McDormand de zaak op in Fargo.

De hoogzwangere agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt uit bed gebeld om de zaak op te lossen. Ze gaat voortvarender te werk dan je in eerste instantie zou verwachten, want Marge is niet alleen erg sociaal maar ook een zeer intelligente rechercheur. In haar positie-politieuniform en gewatteerde parka waggelt ze door de sneeuw en lost de zaak op. Net als de overgebleven, gearresteerde crimineel op haar achterbank raak ik altijd weer ontroerd bij haar zachte verwijt vanachter het stuur: “En waarvoor? Voor een beetje geld. Het leven draait niet alleen om een beetje geld. Weet je dat niet?” Frances McDormand ontving een (terechte) Oscar voor haar vertolking van Marge Gunderson. Fargo, VS 1996, regie en scenario: Joel en Ethan Coen

Rol in Three Billboards op Frances’ lijf geschreven

Mildred Hayes (Frances McDormand) botst met politieagent Dixon (Sam Rockwell).

Ook de rol van Mildred Hayes in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is Frances McDormand op het lijf geschreven. Letterlijk, want Martin McDonagh schreef het scenario speciaal voor deze actrice. Maar ook de andere karakters, zoals sheriff Willoughby (Woody Harrelson)en politieagent Dixon (Sam Rockwell) zijn indrukwekkend in hun gelaagdheid en worden onvergetelijk vertolkt.

Dorpsgenoten, politie en zoon ergeren zich aan boze moeder

Mildred Hayes huurt drie billboards aan de toegangsweg naar het dorp waar zij woont. Mildred is boos en de wereld moet het weten! Zeven maanden geleden werd haar tienerdochter verkracht en vermoord. De dader is nog niet gevonden. Ze laat de billboards beplakken met de volgende teksten op een knalrode achtergrond: ‘Raped while dying / And still no arrests / How come, sheriff Willoughby?’ ‘Bedankt mam, dat je me er elke dag aan herinnert’, zegt haar zoon fijntjes. Niet alleen haar zoon stoort zich aan haar optreden. Ook dorpsgenoten en de lokale politie nemen er aanstoot aan.

Gaandeweg ontstaat begrip dat woede weinig productief is

Mildred Hayes, gekleed in een blauwe spijkeroverall, neemt geen blad voor de mond. Genuanceerd denken is niet aan haar besteed. Ze is het type van eerst schreeuwen, dan handelen en soms denken. Een houding die haar al regelmatig in de problemen heeft gebracht.Ook haar dorpsgenoten zijn niet erg fijnbesnaard. Sheriff Willoughby neemt bijvoorbeeld de telefoon op met de woorden: ‘I’m in the middle of my goddamned easter dinner’. Iedereen, maar vooral Mildred, ventileert woede en verdriet met scheldkanonnades en fysiek geweld. Het wordt er niet gezelliger op en is helaas griezelig herkenbaar in de huidige tijd. Gaandeweg ontstaat bij de hoofdpersonen het besef dat hun woede weinig productief is:’ All this anger, man, it just begets greater anger’. Een enkeling stapt zelfs (een beetje) over zijn eigen schaduw heen.

Golden Globes en Oscars

Een indrukwekkende film die begin januari vier Golden Globes kreeg uitgereikt, waaronder die voor de beste actrice. De film heeft al zeven Oscarnominaties, dus zal ongetwijfeld in maart in de prijzen vallen. Of FrancesMcDormand er ook in ontvangst neemt, is afwachten. Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri, GB/VS, 2017, regie en scenario: Martin McDonagh