Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week neemt Brigitte Leferink ons mee voor een bezoek aan een museum onder leiding van bevlogen cultuurvloggers: Thuismuseum.nl

‘Kijken, kijken, niet lopen’, staat op de homepage van Thuismuseum.nl. Het is een knipoog naar de uitdrukking ‘Kijken, kijken, niet kopen’ die je als Nederlander vaak hoort als je in het buitenland op een markt loopt. We blijken alles goed te bestuderen en van kraam naar kraam te slenteren (zonder wat te kopen).

Cultuurvloggers voor Thuismuseum

De enthousiaste cultuurvloggers van ‘My daily shot of culture’ sluiten perfect aan bij die Nederlandse mentaliteit. Ze bezoeken musea, lopen van kamer naar kamer en hebben daarbij oog voor details. Ze vertellen er een boeiend verhaal bij. Een bezoek aan bijvoorbeeld het Fries Museum is op deze manier virtueel (bijna) net zo aantrekkelijk als in het echt de kunstwerken bekijken. Ik keek en luisterde naar Jip Heijmerink die me langs de prachtige tentoonstelling Haute Bordure leidde.

Met Jip Heijmerink naar het Fries Museum in Leeuwarden.

Elke week een nieuwe vlog op Thuismuseum.nl

Het doel van de vloggers is, mensen enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ze richten zich daarbij op jongeren, maar deze vijftiger is ook superblij met hun filmpjes, de duidelijke uitleg en hun keuze uit het grote culturele aanbod. Je kunt kiezen uit rondleidingen door diverse musea in Nederland, variërend van Museum Van Loon in Amsterdam tot het Watersnoodmuseum of het Nationaal Militair Museum, een bezoek aan het Europees Parlement of een cultuurtocht in de open lucht. Elke week komt er een vlog bij. We kunnen nog tijden vooruit!

Kijk eens! anders…

Nog meer musea thuis bezoeken? Denk dan ook eens aan het Mauritshuis, het eerste gigapixelmuseum ter wereld. Andere Kijk Eens!-tips waren Netflix-series als Ratched, Lupin en Peaky Blinders. Meer geïnteresseerd in een mooi gemaakte thriller? Dan is The Sandhamm Murders een tip van Brigitte Leferink. Van eigen bodem tipte Stella Ruisch Red Light en Oogappels. Even genoeg van alle series? Kijk dan naar een documentaire. Karin de Lange tipte eerder al ‘De wereld van de Chinezen’ -heel goed per aflevering te zien- en IDFA.nl, waar gratis documentaires zijn te streamen