Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week bezoeken we het eerste gigapixel museum ter wereld.

Een paar regeltjes in de krant van de kunstredacteur vestigen mijn aandacht op het Mauritshuis: ‘Het eerste gigapixel museum’ ter wereld. Wow, schilderijen zo scherp dat je ze op je scherm tot in detail kunt bekijken!

Museum ook voor je oren

Maar eenmaal op de site beland, valt mijn oog als eerste op een filmpje met Jett Rebel. Hij is de zesde muzikant die onder het kopje ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ een schilderij heeft uitgekozen voor het maken van een muzieknummer. Nieuwsgierig scroll ik daarna naar Merol en Spinvis en de andere 3 muzikanten die inmiddels een nieuwe dimensie aan museumbezoek hebben gegeven.

En zo klik ik nog een aantal verleidelijke filmpjes aan voordat ik me eindelijk door directeur Martine Gosselink laat rondleiden in het ‘gigapixel museum’ . Er is een speciale app te downloaden via Apple Itunes en Google Play. Ik dwaal door de zalen en luister naar het ontstaan van het Mauritshuis, zo’n twee eeuwen geleden. Daarna ben ik klaar om zelf virtueel de schilderijen te gaan bekijken.

Gigapixel museum andere dimensie schilderkunst

Wie beschikt over een virtual realitybril kan het bezoek nog ‘echter’ maken. Aangezien ik die niet heb, moet het touchscreen van mijn tablet volstaan. Ook op de website kun je inzoomen zonder dat het al snel wazig wordt. Penseelstreken van schilders als Vermeer en Rembrandt zijn tot in de details te bestuderen. En zo betrap ik me erop dat ik, net als in een echte museumzaal, de wereld om me heen vergeet. Ik heb alleen nog maar oog had voor de schilderkunst. Vermeers ‘Gezicht op Delft’, zijn beroemde ‘Meisje met de parel’ maar ook Carel Fabritius beroemde ‘Puttertje’, de topstukken uit het Mauritshuis laten zich soms letterlijk van een andere kant zien. Online is de mogelijkheid voor uitleg over het schilderij trouwens vele malen groter en kun je kijken zonder dat je het idee hebt dat je andere bezoekers ophoudt. Heerlijk!

Verhalen met een cliffhanger

Schilderijen waren de ‘televisie’ in vroeger eeuwen. En als ik aansluitend kijk en luister naar de mini-colleges die publieksbegeleider Geert Jan Borgstein presenteert, rol ik zo in het ene na het andere verhaal. Verhalen met een cliffhanger. Want ze zijn pas compleet als we de schilderijen ook in het echt kunnen bewonderen. Tot die tijd biedt het ‘megapixelmuseum’ het Mauritshuis echter aangenaam tijdverdrijf.

Geert Jan Borgstein vertelt met verve verhalen over de schilderijen van het Mauritshuis.

Meer Kijk Eens!

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Alice in Wonderland van toneelgroep ITA. Voor televisie Netflix-series Peaky Blinders, The Crown en Ratched, documentaires van IDFA.nl en de docu-serie De wereld van de Chinezen, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders, de -te streamen- bioscoopfilm Police, de prachtig gestileerde politieserie Sandhamn Murders en het televisieprogramma First Dates,

Openingsfoto: Jim Forest/Flickr.com