De zomer loopt ten einde. Met moeite neem ik afscheid van de lange zomeravonden. Het leven verplaatst zich weer naar binnen, de houtkachel kan weer aan. En hoewel het echte begin van mijn favoriete tv-programma Boer zoekt Vrouw nog even op zich laat wachten, zijn er veel films en documentaires te bewonderen. Op televisie, on-demand , en natuurlijk, óók in de bioscopen! Hieronder mijn filmtips voor september.

Na de eerste uitzending op 1 september is het nu wachten op de reacties in het elfde seizoen.

America to Me nodigt uit tot bingewatchen

“Heb je alle afleveringen gezien? In twee dagen?” Mijn Amerikaanse zus is ontzet van zoveel bingewatching. Maar dankzij deze fascinerende documentaire serie heb ik mooi wèl haar voormalige werkplek op de administratie van Cornell University kunnen zien. En dat is toch een leuke bijkomstigheid?!

In de tiendelige serie America to Me worden twaalf leerlingen van Oak Park and River Forest High School in Chicago  een jaar lang gevolgd.

Scherp beeld Amerikaanse maatschappij

Filmmaker Steve James stelt confronterende vragen. Niet alleen aan de leerlingen maar ook aan hun familie en aan het docentenkorps. Want hoewel de school een gemengde gemeenschap is -een bewuste keuze- en gelegen is in een overwegend welvarende buitenwijk, scoren de zwarte leerlingen lagere studieresultaten dan hun blanke klasgenoten. Op deze manier ontstaat een scherp beeld van de hedendaagse Amerikaanse maatschappij.

“Alles is gemaakt voor witte kinderen, de hele school en het hele land”, zegt een van de leerlingen. De goedbedoelende, maar onhandige, docent die beweert zwarte leerlingen extra prioriteit te geven, wordt door een leerling gecorrigeerd. “U gaat uit van stereotypen!”, wijst de kritische Jada hem terecht.

Leerlingen krijgen plek in mijn hart

De openhartige portretten van de leerlingen, allemaal druk op zoek naar hun eigen identiteit, zijn ontroerend, fascinerend en confronterend. Dwarse Ke’Shawn, doorzetter Kendale -die een beurs voor Cornell University in de wacht sleept-, de zachtaardige Chianti en de hardwerkende brave Caroline: ze krijgen allemaal een plek in mijn hart. Kijken die serie!

America to Me, VS, 2018. Regie: Steve James. Te zien op NPO Start Plus

Een van mijn filmtips voorproefje op Halloween

Mijn leven lang worstel ik met slaapproblemen. Voldoende reden om ‘zombie’ films te beschouwen als een no-go area. Voor de horror-komedie The Dead Don’t Die zet ik dit verstandige, principiële standpunt overboord.  Voornamelijk vanwege de regisseur; Jim Jarmusch maakte eerder (2016) de prachtige, poëtische film Paterson.

In de cast van zijn nieuwste film is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor Adam Driver. Maar ook voor topacteurs als Bill Murray, Tilda Swindon, Steve Buscemi. Met óók nog een rol voor Iggy Pop als koffieverslaafde ‘teruggekeerde dode’  ga ik overstag; ik bezoek mijn eerste ‘zombie’ film ooit!

Iggy Pop komt als koffieverslaafde ondode terug in de nieuwste film van Jim Jarmusch.

The Dead Don’t Die is een uiterst vermakelijke satirische film. In het ‘gezellige’ Amerikaanse plattelandsdorpje Centerville -compleet met motel, diner en kortzichtige farmers- komen plots de doden tot leven. Ze verlaten hun graven om eens lekker rond te gaan lopen. De zombies zijn op zoek naar mensenvlees, wat bloederige beelden van aangevreten ingewanden oplevert maar ook naar Chardonnay en een goede internetverbinding.

Hilarisch zijn de beelden van de plaatselijke winkelstraat waar de ‘ondoden’ met oplichtende telefoons in de hand op zoek zijn naar het sterkste signaal; een erg vertrouwd en eigentijds straatbeeld! Alle ellende in Centerville is te danken aan het onzorgvuldig omgaan met de energiebronnen.

Een morele boodschap die wat gekunsteld overkomt. Maar dat mag de pret niet drukken, want de film bevat geestige dialogen en een leuke titelsong.  Al met al een onverwachte aanrader bij deze filmtips.

The Dead Don’t Die’ van Jim Jarmusch wordt uitgebracht door Universal Pictures International. Nog te zien in verschillende bioscopen.

Na afloop loop ik zenuwachtig giechelend door de parkeergarage en thuis -in mijn gezellige rustige woonplaats- durf ik de hond niet uit te laten. Maar ik slaap die nacht uitstekend!

Jubileum Woody Allen in Nederland gevierd

A Rainy Day in New York is alweer de vijftigste film van regisseur Woody Allen. Het jubileum wordt overschaduwd doordat de regisseur sinds de #MeToo affaire opnieuw in opspraak geraakt. Om die reden wordt de film in Amerika niet uitgebracht. In de Nederlandse bioscopen is hij echter wel te zien. Met een beetje bezwaard geweten ga ik kijken. En geniet als vanouds van elke minuut!

Acteurs Timothée Chalamet en Elle Fanning spelen de sterren van de hemel.

De romantische komedie speelt zich af in regenachtig New York. Studente Asleigh (Elle Fanning) krijgt de kans om een regisseur die zij hevig bewondert te interviewen voor de schoolkrant van Yardley College. Haar vriendje, de romantische Gatsby (Timothée Chalamet) stelt voor om er een speciaal weekend in Manhattan van te maken. Een chique hotel, een goed restaurant, samen in een  koetsje door Central Park.

Gatsby moet zich alleen vermaken

Maar de bewonderde regisseur bevindt zich in een artistiek crisis en de tekstschrijver van de film wordt bedrogen door zijn vrouw. Allebei hebben ze de steun van Asleigh nodig. Als ze dan ook nog een beroemde, knappe filmster leert kennen, moet Gatsby zichzelf zien te vermaken in Manhattan.

De acteurs spelen de sterren van de hemel en het regenachtige New York is prachtig in beeld gebracht door cameraman Vittorio Storaro.

Ondanks #metoo een van favoriete filmtips

A Rainy Day in New York bevat alle elementen waardoor ik zo dol ben op de films van Woody Allen; veel klassieke jazzmuziek, scherpe, grappige dialogen, droge beschouwingen van de hoofdpersoon, neurotische personages. En tja, het valt niet te ontkennen in het #metoo-tijdperk; een jong meisje die een oudere man adoreert! Toch is dit één van mijn favoriete filmtips.

‘A Rainy Day in New York’ van Woody Allen wordt in Nederland uitgebracht door Paradiso Entertainment Nederland.

Liefste film opnieuw bekeken

Cinetree is het kleinschalige alternatief tussen ‘de grote jongens’ bij het kijken on-demand. Een verzameling filmtips, dus eigenlijk. Elke maand zijn er vijftien geselecteerde films te zien. Zo kun je zonder keuzestress een goede film kijken! Want het aanbod is uitstekend.

De mooie bruine ogen van Audrey Tautou

Ik bekeek opnieuw de liefste film die ik ooit heb gezien; de Franse romantische komediefilm Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. De hoofdrol is op het lijf geschreven is van Audrey Tautou met haar mooie bruine ogen.

De verlegen Amélie groeit in afzondering alleen met haar vader op. Eenmaal volwassen gaat ze in de Parijse wijk Montmartre wonen. Ze werkt als serveerster in een café.  Wanneer ze in haar appartement een doosje vindt met spullen van de vorige bewoner besluit ze hem het doosje terug te brengen. Vanaf dat moment legt ze zichzelf de taak op om andere mensen gelukkig te maken.

Andere mensen gelukkig maken

Op geheel eigen wijze helpt ze een buurvrouw die door haar man verlaten is, een medewerker van de groentewinkel die gepest wordt door zijn baas en haar eigen vader die zijn huis niet wil verlaten. Aan het einde helpt ze ook zichzelf; ze overwint haar verlegenheid en ontdekt de liefde.

Een film die bij elke kijker een glimlach op het gezicht brengt. De soundtrack van de film van Yann Tiersen mag inmiddels gerust klassiek worden genoemd. Een heerlijke film om weer eens terug te zien!

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, Fr, 2001. Regie: Jean-Pierre Jeune. Te zien op Cinetree tot 22/10

Nog niet genoeg filmtips? Wiette van Klingeren heeft nog veel meer aanraders! Zo is ze fan van de gelauwerde actrice Frances McDormand, houdt ze van Franse films, signaleerde ze een nieuw genre in films; de animatie. Maar spannende televisietips heeft ze ook!