Foto’s: Sivana Scholtz

“Wat ziet die vrouw er leuk uit!” De gedachte flitste door me heen toen ik Josje van der Mee-Geerards (76) in Nijmegen uit de auto zag stappen. De journaliste in mij aarzelde geen moment en stapte op haar af. Gelukkig wilde ze graag meewerken aan onze rubriek Hemd van het Lijf. Want de vroegere activiteitenbegeleidster maakt inderdaad haar kledingkeuze heel bewust. En ze heeft nog wat tips voor ons ook.

Chinees bruidspak ingelijst

Chinees bruidspak

Als de fotografe en ik, zoals afgesproken, de kamer van Josje van der Mee binnenkomen, valt ons direct de Chinese kleding op die aan de muur hangt. “Dat is een Chinees bruidspak dat ik ooit bij een opheffingsuitverkoop kocht. Ik heb het daarna in een mooie perspex kast laten inlijsten”, vertelt ze. En daarmee is het laatste spoortje twijfel weggenomen. Hier spreekt iemand die echt van kleding houdt!

Wat trok je vandaag aan en waarom? “Ik hoef vandaag niet in de tuin te werken, we gaan straks naar onze zoon, dus valt mijn kledingkeuze op een rokje. Daar voel ik me lekker in. Zwart, wit en rood combineer ik dan bewust. Dat rode lint bijvoorbeeld heb ik er zelf ingeregen. Het rokje is tweedehands, kostte maar 15 euro, en komt van Appel & Ei net als de rode laarsjes.”

Zwart rokje niet te kort met gele eronder

Welke kleding staat je het leukst? “Mijn kledingkeuze valt vaak op rokken maar ik draag ook broeken. Laatst heb ik nog een strakke broek gekocht, waarbij ik me wel afvroeg of dat nog wel kon. Het stond leuk, dus dan combineer ik het zodanig dat het toch bij mijn leeftijd past. Waar ik erg blij mee ben, is een zwart jurkje met kanten strook boven, onder en aan de mouwen. Ik vond het te kort en dan draag ik het niet meer op mijn leeftijd. Je knieën worden er immers niet mooier op…Totdat ik bij Claudia Sträter tegen een geel rokje aan liep, dat ik er nu onder draag.”

50 jaar geleden gekocht

Welk kledingstuk is jou het dierbaarst en doe je nooit weg? “Ik heb drie rokjes die erg oud zijn maar die ik nooit weg zal doen. Ze zijn zo mooi. Het eerste is een spijkerrokje van Esprit. Van het andere rokje vond ik de stof zo mooi met gestileerde bloemen en bladeren, dat lijkt wel cadeaupapier. Het mooiste, geplisseerde rokje kocht ik 50 jaar geleden op een vlooienmarkt in Amsterdam. Het kostte 100 gulden en de koopman wilde er geen cent afdoen. Dat was al het geld dat ik bij me had en ik kon daarna nog geen kopje koffie kopen. Maar het was de prijs meer dan waard. Ik kan alle drie die rokjes qua stijl nog prima dragen.”

Grote oorbellen kunnen niet meer

Kleed je je nu anders dan vroeger? “Vroeger droeg ik korte rokjes en jurkjes, dat doe ik niet meer. Ik draag er dan altijd een ander rokje, een legging of een dikke maillot onder. Vroeger zou ik bij mijn kledingkeuze ook nooit parel oorbellen dragen, nu wel. Toen droeg ik grote oorbellen en grote ringen, die oorbellen zijn te zwaar geworden voor mijn oren waardoor mijn oor gaat hangen, dat doe ik dus niet meer.”

Tegenwoordig draagt Josje parels in haar oren.

Als je iets zoekt, dan vind je het niet

Kan je een winkel aanraden? “Ik heb veel winkels waarvan ik hou maar ga nooit op pad voor iets speciaals. Ik loop er gewoon tegenaan en dan koop ik het. Vaak als je iets zoekt, vind je het niet. Zo kocht ik ooit een mooie barnstenen ketting in Marrakesh; ik zoek dan net zo lang tot ik een topje vind dat erbij past. Ik ben vooral dol op tweedehands winkels zoals Simone Hessing in Cuijk. In Nijmegen neus ik dus vaak bij het eerder genoemde Appel & Ei.

Tweedehandswinkels als Appel&Ei hebben Josjes hart gestolen.

Ik kijk dan vooral bij de ‘goudappeltjes’, daar zitten de mooie merken. Een andere goede vintage winkel in Nijmegen is Secondhand Rose. En bij De Gooische Vrouwen in Den Bosch heb ik ooit een schitterend jasje gekocht van een Belgische ontwerper. Verder kom ik nogal eens bij Nenini in Beek bij Nijmegen.”

Ruilbeurs met zussen

“En ik kom ook aan kleding door mijn negen zussen. Jaarlijks houden we een soort ruilbeurs. Dat kan omdat we allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dan koop ik een paar maanden geen kleding, want dan heb ik een compleet nieuwe garderobe. Soms heb ik wel eens spijt van kleding die ik dan geruild heb. Dan app ik: ‘Niet wegdoen; als je het niet meer leuk vindt, wil ik het graag weer terug’.”

Tips van Josje van der Mee:

  • Als ik een rokje of jurk draag op de fiets, draag ik daar een hardloopbroekje met pijpjes onder, dan hoef ik niet steeds mijn rok naar beneden te trekken. Veel vriendinnen hebben nu standaard zo’n broekje in hun fietstas!
  • Soms zie ik prachtige tweedehands laarsjes maar zijn de hakken veel te hoog. Daar kan ik gezien mijn knieën niet meer op lopen. De schoenmaker kijkt dan voor me hoeveel korter ze kunnen. Hij zaagt de hakjes ervoor me af en zet er een nieuw zooltje onder. Dat heb ik met deze rode laarsjes ook gedaan.
  • Denk nooit: daar ben ik te oud voor. Kijk zelf kritisch naar je kledingkeuze en combineer zo dat het bij jou (en je leeftijd) past.
Rode laarsjes

Marlies Miellekamp liet al eerder mensen aan het woord in onze rubriek Hemd van het Lijf. Zo nam ze een kijkje in de kledingkast van Léon Pijls, Monique In den Bosch, Lia van Hengstum en Liesbeth Benders.