Ik sta voor de kast in een van mijn ‘corona outfits’: snel aangeschoten donkerblauwe broek en grijze trui. Saai, maar ja, ik blijf toch maar thuis…In die ruitenbroek van WE met groene trui van H&M kan je me bijna uittekenen. De laarsjes erbij zijn van Van Haren. Wel draag ik elke dag andere armbandjes en oorbellen die ik door de jaren heen heb gespaard.  Eigenlijk raar dat ik dit doe, ik beweer toch altijd dat ik me niet voor anderen leuk kleedt, maar voor mezelf? Daarom ga ik proberen me deze week elke dag anders aan te kleden. Enkel door te ‘winkelen in eigen kledingkast’.

Dat zal niet moeilijk zijn, want behalve een kledingkast in de slaapkamer, heb ik ook een open kast in mijn werkkamer en juist die kleding draag ik weinig. Soms hangt zelfs het kaartje er nog aan…

In ruitenbroek en groene trui kun je me uittekenen.

Minder en duurzamer kleding

Nu schreef ik al eerder over ‘kledingkoopschaamte’ en winkelen in eigen kast. Brengt me meteen op mijn tweede plan: minder en duurzamer gemaakte kleding kopen. Aanwijzingen daarvoor vond ik op de website van de FNV. Daar kun je lezen waar je duurzame kleding kunt kopen. Dit jaar heb ik sowieso veel minder kleding gekocht, hooguit wat ‘campingkleren’, sportieve (korte) broeken en shirts voor op de camping in Zeeland.

Ik varieer tot op heden niet in kleding maar wel in sieraden die ik in de loop der jaren heb gespaard. Foto’s: ©Sivana Scholtz e.a.

Kiezen voor tijdloos design

Deze winter kocht ik zelfs nog niets, maar ben van plan in januari naar mijn lievelingswinkels COS en Claudia Sträter te gaan om wat basisstukken te kopen. Daarvan weet ik immers dat ze jaren meegaan. Dat is trouwens  één van de tips van slimmer en duurzamer kopen van Milieu Centraal: kiezen voor tijdloos design omdat goede basics jaren meegaan. Dat klopt, want de duurdere, zwarte broeken die ik bij Claudia Sträter kocht, vaak in de uitverkoop, draag ik na vijf jaar nog steeds. Een andere tip is om tweedehands te kopen en ook dat doe ik steeds vaker. En sinds ik de workshop Dress to express heb gevolgd, kies ik veel bewuster: een kledingstuk moet een 9 of  10 krijgen voordat ik het koop.

Doe je ook mee aan winkelen in eigen kledingkast?

Deze week volgt er op de Facebook- en Instagrampagina van Meerdanvijftig.nl elke dag een foto waarop ik iets anders aan heb. Met een korte omschrijving waar het vandaan komt. En kies ik bewust voor bijzondere combinaties. Doe je ook mee? Schrijf ons hoe jij winkelt in je eigen kledingkast. Hoe denk jij over jouw kleding? En is dat de laatste tijd veranderd? Het adres is info@meerdanvijftig.nl. Stuur je ook wat foto’s van mooie outfits mee?

Kijkje in andere kledingkast

Marlies Mielekamp vindt het niet alleen leuk om te winkelen in eigen kledingkast. Ze heeft ook oog voor mensen met een bijzondere modesmaak. Zo interviewde ze onder andere Liesbeth Benders, Josje van der Mee, Misja Beijers en Ellis Schoonhoven over hun eigen kledingkast in de rubriek Hemd van het LIjf.