De bijzondere tentoonstelling ‘Naar de bollen’  in museum De Zwarte Tulp te bewonderen is, blijkt een groot succes te zijn. De komende week wordt de 10.000e bezoeker in de Bollenstreek verwacht.

Na 58 jaar is ‘Rembrandt’ van de Bollenstreek weer te zien

Tulip FeverHet succes van de tentoonstelling verbaast mij niet. Want ik was onder de indruk  van het werk van de bollenveldenschilder Anton L. Koster. De laatste uitgebreide tentoonstelling van zijn werk vond plaats in Haarlem in 1959. We mogen echt blij zijn dat het museum deze ‘vergeten’ schilder opnieuw in de schijnwerpers zet. Anton L. Koster (1859-1937) woonde zelf in de bollenstreek en zocht zijn onderwerpen bij voorkeur in zijn directe omgeving. Met veel oog voor detail schilderde hij bollenvelden, compleet met arbeiders, schafthuisjes en het omliggende landschap in prachtige, heldere kleuren.

Geschiedenis van Bollenstreek komt tot leven

Maar een bezoek aan museum De Zwarte Tulp in Lisse is sowieso een leuk uitstapje. Je komt er alles te weten over de Nederlandse bloembollengeschiedenis. De eerste tulp kwam in 1594 naar Nederland en inmiddels is deze bol onlosmakelijk met Nederland verbonden. In het museum komt deze geschiedenis tot leven. Er zijn oude werktuigen te bewonderen en de wetenschappelijke kant van de bloembollenteelt wordt belicht.

Feest voor het oog

Daarnaast zijn in het museum  drie kunstcollecties te bewonderen die met bollen verbonden zijn. Het betreft een prachtige collectie historische bloembollenprenten, een verzameling bloembollenglazen én een kunstcollectie die georiënteerd is op voorjaarsbloeiende bolgewassen. De prenten, schilderijen en de overige voorwerpen van glas, zilver en keramiek, alles versierd met bolgewassen zijn een feest voor het oog.

Misschien ben jij wel de 10.000ste!

En nu dus óók nog de tentoonstelling van de schilderijen van de “Rembrandt’ van de Bollenstreek: Anton L. Koster. Het museum organiseert rondleidingen, workshops en andere activiteiten rondom deze bijzondere tentoonstelling. Ik raad alvast iedereen aan om ‘Naar de bollen’ te gaan. Misschien ben je wel precies de 10.000ste bezoeker. Heb je dat toch maar mooi bereikt!